понеделник, 21 ноември 2016 г.

Дървен кръст в Алфатар в чест на православното начало



В град Алфатар по инициатива на отец Емилиян и настоятелството на православен храм „Св. Тройца“, един от най-старите в област Силистра, бе монтиран кръст, свързан с миналото на някогашното голямо добруджанско село, обявено за град през 1974 г.

В табела с текст на проф. д.и.н. Георги Атанасов, родом от Алфатар, се казва: „В тази околност преди 400 години старите български обитатели на Алфатар издигат и освещават първият православен храм в селото. За него свидетелства през 1636 полският дворянин и дипломат Освиенцим, преминал през Алфатар на път за Истамбул. Той пише, че от 30 години в селото с 500 православни семейства има църква и свещеник. Изоставена е след като старото гребенско население се изселва в Русия през 1773 г. 

Неин патрон е бил Св. Йоан Милостиви, който стана патрон и на новия храм на старите алфатарци в гр. Олшанка (днес в Кировоградска област в Република Украйна). Окончателно е запусната след като последните обитатели напускат селото около 1810 г. След като новото българско население заселва Алфатар през 1832 г.q църквата е подновена и християните се черкуват в нея до около 1845 г., когато е опожарена от черкези.  Преди години при строителството на Спортната зала са открити олтарен кръст от XVIII в. и два гроба, навярно на свещеници. През 70-те години на XX в. свещеникът на Олшанка подарява на Алфатар стара икона с образа на патрона на храма Св. Йоан Милостиви“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар