неделя, 8 ноември 2015 г.

Купувам българско: Проблемите на една мандра в село Белица

http://bnt.bg/
Производители на млечни продукти от района на Добруджа поискаха от държавата да вземе мерки за ограничаване на вноса на чужди млека и сирена. Причината е, че на българския пазар са навлезли по-евтини млечни продукти, които подбиват родното производство. В същото време продължава кампанията на БНТ 2 „Купувам българско”, която е в подкрепа на българските производители. Вижте какви са проблемите на едно преработвателното предприятие в село Белица, силистренско.
Мандрата в село Белица съществува от 10 години. Тя е семейна собственост и в производството и пласмента на сиренето и млякото са „впрегнати” родители и деца. За да се създаде и задържи качествен продукт, са необходими много усилия и издържливост, казва Димо Денчев. Неговата фирма изкупува мляко от русенско и силистренско. Проверяват го за примеси и антибиотици още при фермерите и едва тогава го вземат.
Димо Денчев-преработвател, с. Белица: „Ние участваме от фермата до търговеца, до магазина. Отиваме и си го вземаме млякото, носим си го, обработваме си го, съответно продукцията я изнасяме от тук, ние я разнасяме. Това са взе разходи, които са на гърба на самия производител, на самия преработвател. Това оскъпява продукцията и тогава, когато ние се мъчим да работим продукти по стандарта, те са двойно по-скъпи. Евтините сирена – това са сирена, в които почти няма мляко, защото те се работят от сухи млека и растителни мазнини.”
Според технолога на завода, в който работят близо 90 души, киселото мляко е предпочитано и от него изнасят за Кипър, Гърция, Испания, Румъния.
Гинка Стефанова-технолог: „Нашето мляко на вкус е по-сладко, повече се харесва на българския потребител.”
Денчев казва, че българските производители се чувстват самотни в усилията си да съхранят автентичните български продукти и вкусове. Не усещат достатъчен контрол от страна на държавата върху „нашествието” на чужди млека и сирена.
Димо Денчев-преработвател, с. Белица: „Налага ли ви се да внасяте от чужбина, от Унгария, например? – Мляко на мен лично ми се е налагало и аз съм го правил. И сега мога да купя мляко от Унгария, от Румъния, което ще ми бъде много по-евтино от това, което го купувам от България, но ние след година-две трябва да си потърсим и тези хора, които и сега в момента произвеждат. Просто не бива да ги „убиваме”.
Навлизането на българския пазар на млечни продукти от Европа оказва сериозен натиск и „удря” по цените.
Димо Денчев-преработвател, с. Белица: „В момента пазарът е залят от евтин кашкавал – на 6 и нещо, 7 и 50 в магазинната мрежа. Имайки предвид, че литър мляко е от 65 до 70 стотинки, а един килограм кашкавал се прави от 10-11 литра мляко, можете да си представите каква е себестойността на кашкавала. Без да се включват останалите производствени разходи. Пазарът ни се подбива в момента много жестоко и по този начин ние си унищожаваме нашите ферми. Така е и със сиренето, така е с киселите млека и ако не се вземат мерки да се ограничат външните доставки – то ние ще бъдем принудени да работим нещо друго – някакви боклуци, с които да тровим децата и хората около нас.”
Инициативата на БНТ 2 в подкрепа на родните производители вече дава отражение върху оборотите им, казва Денчев.
Димо Денчев-преработвател, с. Белица: „Има резултат от тази кампания. Ние сме също една от фирмите, които подкрепят тази идея -просто е много добре за пазара. Стига хората да осъзнаят, че това нашето, родното, макар и по-скъпо, е по-хубаво. Можем да си купим вместо един килограм 500 грама, но да си купим истинско сирене… Да не си купуват растителни мазнини и боклуци – така ги съветвам.”
Стопаните на мандрата в село Белица са станали партньори с техни колеги от другата страна на Дунав и си помагат. Оказва се, че консумацията на сметана в северната ни съседка е много голяма. Затова, когато румънският производител не може да осигури достатъчно количество, той се обажда на българските си колеги. И така кооперирани, „прехвърлят” мостове и заедно продават на румънския пазар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар