сряда, 13 август 2014 г.

Двама млади добруджанци в „отбора“ на джаз примата Стефка Оникян на фестивала в Банско


Сн. Стефан Джамбазов - въпреки.com
       Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, научаваме от www.banskojazzfest.com. От основаването си през 1998 г. джаз фест се провежда винаги от 8 до 13 август. Той е една от десетте национални и международни културни прояви в планинския град, ски столицата на България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели от цял свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. 
        Красивият старинен град е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско – на площад „Никола Вапцаров“. През цялата фестивална седмица джаз звучи и през деня на различни камерни сцени, разположени в големи курортни комплекси и ресторанти.
Повече от 9 хиляди меломани посетиха само първите два дни на тазгодишното издание на джаз феста, научаваме чрез агенция „Фокус” от Георги Икономов, кмет на община Банско, което било рекорд за проявата. Участващите групи са най-различни: от България, САЩ, Израел, Унгария, Полша, Холандия, тъй като през последните години джаз фестивалът не е само за изпълнители на джаз. Има рок групи и изпълнители на лирични балади. 
Голямата наша певица от арменски произход Стефка Оникян отпразнува рождения си ден на сцената на „Банско Джаз фест“, отбеляза www.tok.bg. Заобиколена от своите ученици от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и от любимата публика певицата сияеше от щастие и цяла вечер приемаше цветя и поздравления. Сред тях бяха и двама добруджанци – силистренецът Йордан Марков, носител на престижни награди от фестивали в България, Русия, Казахстан и др. страни, както и тутраканката Божана Спасова, чиито първи успешни изяви са на Международния фестивал „Речни ноти“ в родния й град. На престижната сцена на фестивала се изявиха талантливите възпитаници на Оникян, а тя изпълни популярни световни хитове от репертоара на най-известните певци.
„Джазът за мен е състояние на духа: една и съща песен може да се изпее по хиляди начини. Хората ми казват - какво може да се направи, когато нотите са седем и едно повторение на основната тема. Да, може да се направи много”. Това каза за www.въпреки.com Стефка Оникян, която е вокален педагог и дългогодишен преподавател в Академията. В своеобразен кастинг в концерт на открито в градината на хотел „Сейнт Джордж Палас” нейните талантливи студенти показаха изкуството си като певци пред погледа на публиката. 
По ирония на съдбата рожденият й ден – 10 август, се пада по време на фестивала, където винаги е много весело, защото е сред колегите си, а тази година и сред възпитаниците си…Певицата категорично няма опасения, че младите й възпитаници биха могли да пречат на нейната кариера като певица, напротив. Тя признава: „Аз лично давам път на всички млади. Не само, че не могат да ми попречат, но и се радвам, когато те успяват“. И още: „Опитвала съм много неща, дори се опитвах две години и фестивал да правя за младите. Но, наистина, трябва да имаш огромна подкрепа. Много е трудно да намериш средства, защото без средства нищо не се прави. Но ще спомена д-р Емил Илиев, създател и директор на джаз фестивала в Банско, който покани тези млади хора. Направихме един концерт в Студио 5 в София, където поканихме д-р Илиев да ги чуе…Запомнете тези млади хора, подкрепяйте ги, те са бъдещи звезди.“
В края на репортажа си авторката му Зелма Алмалех отбелязва: „Докато всеки един от младежите излизаше на сцената за своето изпълнение, отстрани Стефка не просто изчакваше реда си на артист, а съпреживяваше всяка песен на нейните „деца“. А те пяха със сърце и душа не само, за да представят себе си пред препълнилата площада публика, а и заради нея и като любим учител и приятел. Голямата ни джаз изпълнителка изпълни самостоятелно няколко песни, сред които и любимата й – „Човекът, когото обичам” на Гершуин, с която като 18-годишна изпълнителка започва пътя си към джаза… Концертът имаше и своето интимно продължение в отпразнуването на рождения ден на Стефка заедно със студентите й. Този път „репертоарът” беше български и то от най-любимите народни песни на момчетата и момичетата, и уж на шега между наздравиците тя ги „изпитваше” за тоналности и за ритмичност. Това беше наистина специалният ден на Стефка Оникян, който завърши в нощта със „суперлуната”, както казват астрономите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар