сряда, 8 май 2013 г.

Ден на отворените врати в Административен съд - Силистра


   Административният съд в Силистра  организира на 9 май /сряда/ Ден на отворените врати. От 10.00 до 16.00  часа можете да посетите съда на адрес ул. "Цар Шишман" №5, ет 4.  Проявата е в рамките на годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет за периода ноемри 2012 - декември 2013 година. Целта е да се даде възможност за повишаване на правната култура на гражданите и да се запознаят те с работата на органите на съдебната система. Желаещите граждани могат да посетят Административния съд, да се запознаят с неговата структура, със спецификата на работа на съдиите, с организацията на дейността на съдебната администрация, да научат за услугите и възмоностите, които предоставя съдът и за начините на получаване на информация.   
      От 11.00 часа председателят и заместник-председателят на съда ще проведат среща с ученици от ПМГ "Св. Климент Охридски", ЕГ "Пейо Яворов" и ПГСУАУ "Атанас Буров". Младите хора ще могат да научат повече за дейността на съда, за видовете дела, за процедурата по разглеждане и процесуалните срокове за постановяване на съдебните актове. В 13.30 часа желаещите граждани в кабинета на председателя на съда ще могат да се запознаят с начина на разпределние на делата чрез програмния продукт за случайно разпределение. В 14.00 часа всеки гражданин може да посети съдебната зала и да присъства на съдебен процес по административни дела.
     Административният съд в  Силистра е част от системата на регионалните административни съдилища на Република България. Неговата компетеност е свързана с потвърждаване , изменение, отмяна или обявяване на нищожност на административни актове, обявяване на нищожност или унищожаване на споразумения по АПК, предоставяне на защита срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията, предоставяне на защита срещу незаконно принудително изпълнение. В компетенциите на съда са още  присъждане на обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица, присъждане на обезщетения за вреди от принудително изпълнение, обявяване на нищожност, обезсилване или отмяна на решения, постановени от административните съдилища, установяване неистинността на административните актове по този кодекс, установяване съществуването или несъществуването на едно административно право или правоотношение, когато е налице интерес от това и не е предвиден друг ред за правна защита.
     Между 210 и 240 са постъпилите административни дела годишно. Според статистиката на съда се увеличават касационните дела. През миналата година са завършени 92 на  сто от разгледаните общо 595 дела. В срок от три месеца са завършени 96 на сто от делата. Процентите са по-високи от миналогодишните. Увеличава се действителната натовареност на съдиии. През последните две години тя е стабилизирана на 10.5 спрямо делата за разглеждане и на 9.7 спрямо решените дела за един месец от съдия. Чрез програмата за случайно разпределение всички дела се разпределят между магистратите при пълна натовареност на всеки. Средната месечна продължителност за разглеждане на делата е 1.38 месеца, а съдебните актове се постановяват за по-малко от 10 дни. Има устойчива тенденция за намаляване на процента на прекратените дела съотнесени към приключените. Повишава се и качеството на съдебните актове в Административния съд в Силистра. Според сравнителния анализ през годините броят на изцяло потвърдените решения и определения се увеличава и достига през миналата година 76.38 на сто. Ако се интересувате от инициативата и имате въпроси за работата на съда, можете да ги изпратите на електронен адрес adm_sad_silistra@abv.bg до 15.00 часа на 8 май. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар