понеделник, 6 май 2013 г.

Ситово стана „столица на мъжката песен”


Вляво е кметът на Ситово
Н. Неделчев и Муса Мусов - най-вдясно
За пръв път Ситово бе домакин на Фестивал на мъжката песен, проведен на Гергьовден. Представители на читалища от 4 общини – Силистра, Главиница, Кайнарджа и Ситово, дадоха началото на проява, която обогатява по свой начин културния календар на Крайдунавска Добруджа. На импровизираната сцена на спортния комплекс в центъра на общината си дадоха среща фолклорни и вокални групи с различен опит. Всяка от групите получи грамота, часовник с надписа на „Мандра Ситово” и книгата „Ситовски хроники”.
Вляво е  П. ХРистозова
Най-вдясно са сестри Диневи
През последните 40 години една от най-известните в областта и страната е Мъжката вокална група от Народно читалище „Христо Ботев 1940” от град Главиница. Неин настоящ ръководител е Пламен Калчев. Половината от 12-те участници в групата са почти от началото на създаването на групата. Те са представители на две поколения певци. 
Главиница
Своеобразен доайен сред тях е 80-годишният Петър Петров, който е от първия ден на групата. „Пеем патриотични и народни песни, като в репертоара си имаме над 50 песни,които мечтаем да запишем и да издадем на диск”, заяви той за медиите. В миналото групата е достигала до 18 души и в нея участват учители, селскостопански дейци, служещи и представители на други сфери от живота.
„Гордостта на Средище” се нарича групата за автентичен фолклор от едноименното село, предимно ученици от местното селскостопанско училище. Ръководител на групата е известният акордеонист Стоян Дечев. Неговите възпитаници са печелили многобройни награди от различни фестивали. В групата има представители на няколко етноса, но изпълняват предимно български народни песни.
Средище
Ситово
Мъжката певческа група „Овчарски извор” е от село Ситово и е към Народно читалище „Христо Смирненски”. Ръководител и акомпаниращ акордеонист е Розин Георгиев, който е и общински съветник. Миналата есен групата изнесе концерти в почти цялата община. Тя е реален домакин и съорганизатор на фестивала. „Идеята възникна спонтанно, но вече си имаме една уникална за областта проява”, каза г-н Георгиев. 


Силистра
        Фолклорна група „Златен клас” от Силистра с ръководител Жеко Георгиев също се представи на фестивала, за да докаже интерпретации на известни народни песни, с които групата е участвала и в други фестивали. Село Гарван също  бе участник в проявата чрез Мъжката певческа група при Народно читалище „Димитър Иванов Полянов 1870”. Ръководител на групата е Юлиян Макриев. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар