сряда, 8 май 2013 г.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: В ИЗБОРНИЯ ДЕН СА НУЖНИ 33 СЕКУНДИ СМЕЛОСТ


           Интервю на Меглена Кунева, предоставено от Предизборния щаб на Движение България на гражданите в Силистра.

Ива Йорданова - водач на листата на ДБГ
в 20-и МИР - Силистра, заедно с Меглена Кунева -
 председател на партията
          - Г-жо Кунева, в последните дни преди края на предизборната кампания, отразяват ли се скандалите с подслушванията на хода й? Не е ли това отвличане на внимание от истинските проблеми – доходи, икономика?
         - През мандата на бившите управляващи МВР се превърна в министерство за частно ползване. Парите, които взимат от нашите данъци за работата на МВР не отиват за опазване на домовете ни, на реколтата на земеделските производители, а отиват за лично ползване на управляващата партия да се бори вътре сама със себе си, една група срещу друга група. За всички нас е важно МВР да работи за това, за което е създадено – да гарантира сигурност и защита на реда. Спешно, след изборите, трябва да спасим МВР от това да бъде министерство за частно ползване. Разбира се, че икономиката е най-важна, особено при повече от 100 000 закрити малки и средни предприятия и над 400 000 безработни за последните четири години. Икономиката е важна и през реда, защото както МВР стана частно и попадна в ръцете на няколко души, така и икономиката попадна в няколко ръце. 
На среща в Силистра
          - Извън сюжета с подслушването, защо лидерските дебати в кампанията отсъстват?  
          - За да има лидерски дебати, трябват лидери. Виждаме, че БСП и ГЕРБ са в клинч. Това е термин от бокса. При него съперниците са прегърнати и само се правят, че си нанасят удари. Заради това хората заговориха и за партийния картел, а ние го казахме на глас. 
          - Социолозите дават резултат над 4-те процента бариера на "Движение България на гражданите", но математически това не е достатъчно за заявката ви за самостоятелно управление. 
          - Много пъти вече съм го казвала, няма да коментирам социологията. Но е добре да припомним за големия процент анкетирани, които отказват да дадат отговор на въпросите. Изборите се падат в деня на Тома Неверни. Дори  да трябва да сложим пръст в раната, нека да го направим и да видим дали сме живи. Има ли тази частичка на съзиданието в нас, която в неделя трябва да ни осигури 33-секунди смелост, за да направим един нормален избор, защото страната ни е прекрасна, но държавата ни изглежда толкова пуста, сякаш ни няма вътре в нея.Не е честно и не е нормално да правим предварителни прогнози. Изборите се правят точно заради това хората да имат правото да избират, иначе спокойно предварителните прогнози можеха да ги заместят. Толкова ли не вярваме, че хората не могат да решат свободно извън твърдите партийни ядра. Защо всичко да минава през страха от политически инженерство? Нека чуем гласът на хората. „Движение България на гражданите” има потенциала да поеме мандат и да състави правителство с ясни приоритети за решаване на най-неотложните реформи пред страната - в икономиката, развитието на малките и средни предприятия, образованието, здравеопазването, енергетиката, правораздаването и вътрешния ред. Целта на “Движение България на гражданите” е с неговите гласове да се постигнат максимални гаранции, че страната няма да бъде разглеждана повече като размирен заден двор на Европа, където цари бедност и беззаконие. 
            - Говорите за промени в Конституцията, за намаляване на броя на депутатите и на партийните субсидии. Това са неща, които повечето хора искат да чуят, но решават ли те истинските проблеми – сметки за ток, работа, монополи? 
            - Те са едно добро начало. За да бъдат решени проблемите със сметките за ток и парно, липсата на работата и монополите трябва радикално подобряване на обществената среда и поемане на отговорност. Не виждам защо подобни решения да работят в Скандинавието и в други части на Европа, но у нас това да не става. Защо да не намалим субсидиите? В Германия на един депутат се падат 85 евроцента държавна субсидия, докато в България тя е 6 евро. Как в Швеция народните представители могат да имат 1-2 служебни автомобила, а у нас да са стотици и най-важното е периодичната им подмяна с последни модели. Защо на всяко едно нормално предложение трябва да се гледа с подозрение. Бих призовала за повече смелост. 
           - Кои са основните акценти на „Движение България на гражданите“ в отделните секторни политики – икономика, здравеопазване, земеделие? 
           - Трябва да се облекчат условията за бизнес както за големи фирми, така и за малките и средни предприятия. Не може регулаторните режими да са едни и същи и за една фризьорка, и за фирма с 500 души работници. Бизнесът трябва да има свобода и спокойствие, за да работи. Нужно е и задължително развитие на науката. Тук, в Силистра, може да се развива земеделската наука, както и подпомагането не само на големите земеделски производители, а и на малките в другите отрасли – животновъдство, зеленчукопроизводство, еко земеделие и други. Що се касае до образованието, ние вече ясно заявихме, че няма да подкрепим бюджет, в който има по-малко от 4.5 на сто от БВП за образование. В тази система задължително трябва да залегне и практичното образование, така че когато завършат децата да знаят как да си оразмерят една покривка на маса или колко боя да си купят, за да си измажат стаята. Ние сме за възстановяване на професионалното обучение, защото в страната има структурна безработица, а не циклична – няма електротехници, няма заварчици. Здравеопазването е една болна система. Важен момент е въвеждането на електронния здравен паспорт, за който толкова се говори, но никой досега не реализира. Смятаме, че трябва да има и референтна система за лекарствата, които касата реинбурсира. 
На среща в Силистра
          - И за финал  - няколко блиц въпроса: 
        Политиката за вас е...Прилича на майчинството – създава, израства „детето“, грижи се за него. Затова политиката не търпи непочтени и безсърдечни хора. Денят ви започва... Към 7.00 ч. с кафе - топло, с малко мляко, без захар. Какво четете в момента? „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред“ на Самюъл  Хънтингтън. А преди няколко дни свърших последната книга на Георги Господинов. Любимата дреха...Джинсите. Но работата ми е такава, че трябва и костюм. Храната...Шоколад. Питайте екипа ми дали минава ден без шоколад. Почивката...Със семейството ми пътуваме. Обичаме Родопите. Имаме любимо място там и веднъж в годината, през лятото, успяваме да отделим няколко дни. Вдъхновяват Ви...Срещите с хората и техните истории. Това ми е истинското“ гориво“. Трудно ли е да си жена политик в мъжки свят? А трудно ли е да си жена полицай, хирург, собственик на бизнес в мъжкия свят? Жените сме издръжливи, всеотдайни, устойчиви и грижовни. Ето ви четири причини да успяваме. Когато вярваш в това, което правиш, и си всеотдаен всеки ден, години наред, в него, успяваш. Успехът не идва при тези, които имитират всеотдайност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар