вторник, 7 май 2013 г.

12 микроипараклиса в Калипетрово с господски празници и християнски ритуали



             В двора на църквата в Калипетрово има уникална композиция от параклиси. За тях разказва отец Добри Чаков, протосингел  на Доростолскка епархия: "Такива параклиси видях срещу Патра в Пелопонес – в манастира Св. Августин и Серафим Серовски. Нарече са "12 господски празници и 12 сцени с ритуали в християнството". Решихме да го нравим и в Калипетрово, но от балчишки нестандартен камък и от румънски художници и строители. Те работиха за изписването на църквата в Силистра. Появява се интерес от всички – млади и стари. Имаше гости от Монтана и харесаха тази изява...От Пловдив също идваха. 
Отец Чаков
12-те микропараклиса в Калипетрово
       Напоследък на много места се изграждат параклиси. В малките села има малко хора и при това възрастни. Те нямат никакви контакти, вкл. и по отношение на християнството. В Сърпово бе започнато първо с един параклис. Хората попитаха: „Трябва ли пред телевизора да се кръстим по време на празник, отче? Защо да нямаме и ние параклис” Църка има и в село Йорданово, макар християните там да са малко. 
Църквата в Калипетрово
         Голям дървен кръст на височината над Богорово, както и камбани насред селата в Главан, Казимир и Поп Кролево са връзката с християнството в най-малките населени места. Когато един християнин види символите на Христос, той разбира, че наоколо живеят християни. Когато чуе камбаната да бие в неделя и по празници, той знае, че има покойници, но има празник и традиции, които са ни съхранили във вековете като нация."



Няма коментари:

Публикуване на коментар