вторник, 3 юли 2012 г.

Жътва в село Гарван в Крайдунавска Добруджа








Началото на юли 2012 г. Жега е в село Гарван, едва полизван от бриза на близката река Дунав и от едноименните блата. Предстои репетиция за жътварска песен, позната от векове. На ход е попско наричане за берекет. Кооператор с опитно око е на боен пост на върха наблюдателницата над житните блокове на ЗК „16 декември”, която тази зима навършва 20 години. Последна оперативка на комбайнерите преди да започне жътвата в нивите на кооперацията, една от най-успешните в региона. 
И така: тонът за песента е даден и жътварската песен се рее над полето. Слънцето сърдито пече ли пече, за да опече хляба още на нивата. Кой дава повече за първата ръкойка от житни класове? Как кой - шефът на кооперацията Иван Добрев, човекът от снимката с паламарките и сърповете в ръка, и кметът на община Ситово инж. Николай Неделчев. От акордеониста Стоян Дечев идва командата: хайде на хорото из стърнището, а после и край софрата с вкусни хлябове, баници и сладкиши, изработени от 16 вещи кулинарки в поредния празник на хляба, организиран от  Народно читалище „Димитър Полянов” с председател Славка Ганева, доскоро дългогодишен кмет на селото. А на сянка под чардака на герана край 90-годишната „Мелница на дядо” съвременното поколение си цъка джиесемите и се чуди коя песен откъде да подхване. Трима англичани, преселници в Гарван, подобно на няколко семейства руснаци и поляци, дошли на гости на празника, учат в движение българските традиции и изпитват децата на родния си език.

В крайдунавското село Гарван, откъдето е родом и шефът на БНР Валери Тодоров, единствени в Силистренския край пресъздават всяка година жътвен ритуал по сценарий от преди половин век. Вчера той бе за пети път съчетан и с Фестивал на хляба. 10 жътварки с автентични носии дадоха старта на жътвата в района, придружен с тематични песни на по 100 години. От участие в предаването „По нашенски” в БНР в неделя специално се завърна 70-годишният акордеонист Стоян Дечев, също гарванец, за да им акомпанира. Наскоро с помощта на местната кооперация с председател Иван Добрев той издаде двоен копакт диск с песни и мелодии от селото, дало двама директори на БНР – Валери Тодоров и Иван Обретенов, както и откривателя на мощите на Йоан Кръстител проф. Казимир Попконстантинов. „Пожелаваме си по 600 кг житно от декар, за да дадем най-високите ренти в рагиона”, заяви Добрев, който е и лидер на регионалната структура на Съюза на кооперациите в Крайдунавска Добруджа. В нея членуват 33 от общо 41 колективни земеделски стопанства. В началото на юни точно село Гарван бе домакин на управата на Съюза, за да координира действията си в предстоящото обиране на урожая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар