понеделник, 23 юли 2012 г.

„Вапцаровци” отличници в черноморския поход „Бяла – Варна”




Началото е с поклонение
пред паметника
в Бяла
"Вапцаровци" с поредния концерт
Наскоро във Варна завърши черноморският поход „Бяла - Варна”, преминал изключително по крайбрежието на морето. Той бе проведен за 14-и път след 1998 г. По вече създадена традиция в него най-голямата група е от Силистра, предимно от СОУ „Никола Вапцаров”, но и с убедителното присъствие на членове на Туристическо дружество „Дочо Михайлов”.
Ат. Сивков с бутилката
с писмо от морето
Господинка с ново име
Походът стартира като дружествен с участието на 7 офицери от варненско военно поделение. Преходите в него са от 5 до 18 км. Тази година възрастовата амплитудата бе между едногодишните Вида и Филип от Варна до 82-годишния Кольо Ковачев от Петрич. Заедно със свой набор, изиграл успешно ролята на боцмана на символичния кораб от походници, той бе най-възрастният сред 150-те участници. Проявата в този си вид и размери е единствена по рода си в България. 
 „Над 60 км изминаха туристите от 33 града и 47 туристически дружества в 4-те дни на похода, дело на ТД „Черноморски простори”, заяви Атанас Сивков, секретар на дружеството, родом от село Окорш. Той е и ръководител на похода. Водните туристи намерили в последния си преход писмо в бутилка, изхвърлена на брега. В него на немски език авторите му написали: „Който намери писмото, ще бъде завинаги щастлив”. Биваците с палаткови лагери край пристанището в Бяла, както и над плажовете в Шкорпиловци, Камчия и над кв. „Аспарухово” край Варна, са спирките на похода, провеждан неизменно в средата на м. юли. Отсега се, че 15-ото му издание започва на 13 юли догодина.
За пореден път в похода участва 20-членна група от СОУ „Никола Вапцаров” от Силистра. Оркестър със солистка народната певица и кандидат-абитуриентката Ивена по цели нощи веселял на воля участниците в него. „10 души от групата бяха ветерани, защото имаха и предишни участия, шестима бяха нови; имахме още четирима студенти и трима ръководители”, обясни Лиляна Николова, учителка в СОУ „Никола Вапцаров”, която също е участвала и в предишни години.
Сред най-атрактивните прояви на брега на Черно море бе кръщавката с имена на морски риби на всеки от походниците, взел участие в проявата за първи път. В нея, както и във вечерта на таланта, музикантите и танцьорите „вапцаровци” участваха най-активно, за радост на туристите от по-възрастното поколение, петимна да вижда млади хора в средите си. С младежи в групите си се бяха представили още туристическите дружества в Самоков, Варна и Враца. Някои от черноморските походници обещаха да стигнат и до Силистра, но по река Дунав, като участници в международната регата ТИД, започнала в края на юни в Германия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар