вторник, 27 август 2019 г.

За клубното начало в Силистра и за привържениците на "По първи петли"


В Силистра т.нар. клубно начало – няма се предвид заведенията за музикална забава, винаги е имало почва, за да дава възможност на хората да се обединяван около общо хоби, интерес или форма на общуване. Изключваме от тази група клубовете на инвалида и пенсионера, защото са социална дейност на общината.

Иначе в миналото сме имали клубове с най-различно съдържание, дори на лукумджиите (Силистра), на наборите на Бил Клинтън – президент на САЩ (Тутракан), на привържениците на ФК „Славия“, „Левски“ и ЦСКА – някои от от тях и в момента са актуални в крайдунавския град; на мотористите и др. От няколко години има клуб – сдружение на пощенските работници. Малко встрани от обществените процеси и Клуб „По първи петли“, съставен от привърженици на ранобудно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР, вкл. и от радиостанциите му в Благоевград, Шумен, Стара Загора и др. Едно от тях –  на софийската редакция има за водещ силистренка родом – Маргарита Иванова – дългогодишен кор. на националното радио от Крайдунавска Добруджа.

„Винаги заедно с петлите по „Хоризонт“ е заглавието на фото-поетичната книга, издадена от Петранка Недкова – председател на силистренски клуб и основател на Национален клуб „По първи петли“, създадени през 2002 г. Рекадкотър на книгата Стефан Николаев пък има издадена в София книга „Гласът на петлите“. В силитренската творба има стихове, снимки, разкази за клубната дейност, за националните срещи – няколко от тях в Силистра.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар