петък, 2 март 2018 г.

На 3 март в Силистра




Община Силистра кани силистренци и гостите на града заедно да отбележим националния празник 3  март и 140 години от Освобождението на България от властта на Османската империя след поредната Руско-турска освободителна война. Празникът ще се проведе от 10.30 часа.


Програма:

В 10.30 часа на пл. „Свобода” ще започне официалната част:
- Ритуал по издигане на националното знаме на България; 
- Шествие с Духовия оркестър; поднасяне на венци и цветя от официалните лица и гражданите пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой в град Силистра;

В 11 ч. в салона на Община Силистра ще започне тържествената част по отбелязване на Освобождението:

- Празнична програма, поднесена от деца от ДГ "Нарцис" и МС "ДО РЕ МИ";
- Поздравително слово на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов;
- Празничен концерт на Фолклорен оркестър „Истър” и народната певица Славка Калчева.


В Тутракан тържеството е от 18,30 ч. в парка „Христо Ботев“, а музикалната програма представят ТФ „Дунавска младост“ и Квартет ЮДИТ, в който участва и силистренката Ивелина Димова. В Дулово тържеството започва в 10 часа – предвидено е издигане на националния флаг на България пред сградата на НЧ „Н. Й.Вапцаров-1895“ и поднасяне на венци, а от 19.30 часа е зарята.

В с. Проф. Иширково от 16 часа е празненството с откриване на възпоменателна плоча на опълченеца Енчо Тодоров, участвал в боевете на Шипка, след което е обявена заря. Тържества ще има и в други големи села от област Силистра (Айдемир - на 3 март от 17 ч. - митинг заря, Алеково - на 3 март от 10,30 ч., и др.).
На места мероприятията са отменени за други дни, предвид ваканцията на учениците и неблагоприятното време. Сред променените дати са областният рецитаторски конкурс „Духът на българина“, пренасрочен за 7 март, и първият по рода си Конкурс „Песен за България“ на НЧ „Доростол“ Силистра, който ще е на 13 март от 17 ч. в салона на община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар