петък, 30 март 2018 г.

Очакваме април със средна месечна температура около и над нормата


Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                                                  
ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2018 г.
Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето над София изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин. Фазите на Луната през месеца са: 8.04 – последна четвърт, 16.04 – новолуние, 23.04 – първа четвърт, 30.04 – пълнолуние.
Климатична справка:

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.
Прогноза:
Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°. Най-ниските температури през април ще са между минус 1° и 4°, а най-високите - между 28° и 33°. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

На 1.04 през страната ще премине студен атмосферен фронт и температурите за кратко ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи е малка. Ще се установи югозападен пренос и отново бързо ще се затопли. През повечето дни от първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания, а в самия край на десетдневието и температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, на места с гръмотевици. В периода 15-18.04 има вероятност за обстановка с по–повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни, при ясно и тихо време, сутрешните температури ще остават близки до 0° и има опасност от слани.

И през третото десетдневие по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.

         Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН

Няма коментари:

Публикуване на коментар