сряда, 28 март 2018 г.

Гости от пет страни в Езикова гимназия „Пейо Яворов” Силистра



От 19 до 23 март в Езикова гимназия „Пейо Яворов” Силистра гостуваха 14 преподаватели по чужди езици от училища в Италия /гр. Модена/, Франция /гр. Марсилия/, Германия /гр. Фрайбург/, Кипър /гр. Пафос/ и Гърция /гр. Каламата/. Проектът „Да сътворяваме мира чрез универсалното братство”, финансиран по програма „Еразъм+”, обедини партньорите в снежната пролет в крайдунавския град чрез теми, свързани с иновативните форми на преподаване. 

Организираното обучение показа как в часовете на Маргарита Павлова се ползва приложението Кахут (KAHOOT), за да се откриват, провеждат и създават учебни игри в тази платформа. Презентацията, разказваща за историята и културата на нашия град обогати знанията на гостите и провери тяхната устойчивост, като ги валидизира чрез създадена игра в приложението. 

Не по-малък интерес предизвика и приложението FLIPGRID, чрез което се създават видео материали, аудио записи по поставена тема. Така се развиват социокултурните и комуникативните компетентности на учениците. Златка Димитрова обучи гостите в използване на методически практики, активиращи творческото писане на чужд език. 

Впечатляваща и увличаща бе симулационната игра, организирана върху откъс от пиесата „Калигула” на Албер Камю. Асистент – учителят по програма „Фулбрайт” – Мари Хендерсън  представи приложението SPOTIFY. Денят приключи с концерта на Тримата тенори. На следващия ден гостите посетиха уникалния резерват „Сребърна” и Регионалния исторически музей в града. 

На 22 март те бяха въвлечени емоционално и духовно в празника на Езикова гимназия чрез концерт спектакъла на най-известните таланти от училището, доказали дарбите си на национално и международно ниво. Програмата, подготвена от Ванушка Димитрова и ученическия сценарен екип, накара публиката да се замисли за ценностите, да заплаче на универсалните човешки драми, да се посмее на Бай Ганьо, да се възхити на народните танци и песни, на балетните композиции, на музикалните клавирни и струнни изпълнения. 

Гостите споделиха, че са усетили силата на българската култура и традиция. Макар че не знаят български език, те са се смели от сърце на Бай-Ганьовите житейски разбирания. Новите срещи с партньорите предстоят да се случат в Гърция /гр. Каламата/.

Междувременно преподавателките по чужд език – Златка Димитрова - френски език, и Маргарита Колева - английски език, преминаха обучителен курс в университета „Неаполи” за прилагане на съвременни информационни и комуникационни технологии в учебната среда при изучаване на чужд език. Дейността е организирана по проект „Да сътворяваме мира чрез универсалното братство”, финансиран по програма „Еразъм+”. Учителките вече работят с приложенията за образователни цели – QR Code, Padlet и други, които превръщат учебния час в дигитална среда на общуване и учене.

Дните в гр. Пафос са ползотворни и с придобитите нови социални компетентности, провокирани от срещите с организация „Каритас”, занимаваща се със социалното включване на бежанци от различни страни, попаднали в Кипър. Доброволческата организация  CFP /Cyprus Frendship Programme/ сподели своите цели, методи на работа и практики, позволяващи бързата и адекватна социализация на бежанците, попаднали в нова за тях жизнена среда.
        

Няма коментари:

Публикуване на коментар