вторник, 6 март 2018 г.

Нова мемоаристична книга излезе в Силистра

Излезе от печат мемориастичната книга  „Из лабиринтите на моята памет” (първа част) на  силистренката Татяна Тихчева, юрист и дългогодишен секретар на Окръжен съвет Силистра. Книгата е печатно дело на Издателство ТИБО Силистра, научаваме от пост във Фейсбук на Марин Минев (профил АРТ Силистра). Книгата съдържа и богат снимков материал.

В над 400 страници тя пресъздава, включително и с документи, моменти от обществените дела в някогашния окръг Силистра от 1964 до 1981 г., тъй като е била на отговорни постове в тогавашното управление: освен секретар на ОНС е била секретар на ОК на ОФ, председател на Окръжен съвет за култура, председател на Окръжната комисия по Водно спасяване при ОНС. В момента е адвокат с над 40-годишна практика. В началото на 90-те години на миналия век за кратко е била и председател на Районен съд Дулово.

От книгата, написана в подчертано ясен стил, с елементи на погледнати от различни страни разсъждения, включително и за политическото време, изплуват спомени за реални личности, играли роли в управлението на окръг Силистра, някои от които в продължение на десетилетия. От написаното разбираме, че и преди тук, в най-северния север, са се случвали трудно всички преобразувания на структури, на стереотипи; по нелесен начин са пречупвани традиции. 

И тогава са били търсени не дейните, а идейните и верните хора на постове, на които е трябвало да се вземат важни решения, някои с които с проекция за години напред. Става ясно също, че, както винаги, много от нещата, които следва да се случат тук, зависят от нечия воля там, в София. И за целта са необходими подходи, достатъчно убедителни и в същото време изобретателни, за да го има вездесъщия подпис на политическо лице или тегав чиновник.

Особено интересна е първата част на книгата, в която е силно подчертан автобиографичният характер, но покрай прелюбопитната съдба на семейството, обвързана и със събитията през 1940 г. - възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, на повърхността изплуват факти, настроения, повеи за едно отминало време, за което не знаем достатъчно. Но на което през последните години бяха посветени няколко книги - сборникът „Съхранена памет. Спомени на наследници” и трилогията на Момка Чумпилева „Отвлечени”, „Прокудени”, „Преселени” (бел. ред.-второто издание, вече като обща книга, е под печат).

На добър път към сърцето на читателя на книгата на Татяна Тихчева. В трепетно очакване на втората й част. В най-скоро време предстои представянето на книгата пред обществеността на Силистра. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар