сряда, 28 март 2018 г.

В София и в Силистренско честваме географа и патриота академик Анастас Иширков

На 4 април в Софийския университет е тържествената юбилейна сесия в чест на академик Анастас Иширков, а на 17 април от 10 ч. в центъра на  Проф. Иширково ще бъде честван той като патрон на селото по повод 75-ата година от именуването на населеното място, съобщи кметът му Стойчо Нечев


След тържеството ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на академика.

В предварителния материал, представен като дело на на проф. д-р П. Славейков, проф. д-р Ст. Карастоянов и доц. Тони Трайков, се казва, че академик Иширков е от учените с най-голяма заслуга за развитието на науката география, създател на едноименна катедра в Софийския университет точно преди 120 години. В това отношение българската държава е изпреварила с близо 30 десетилетия страна като Турция, а с почти половин век друга наша съседка - Гърция.

В своята административна университетска дейност академик Иширков е бил ръководител на катедра, декан на факултет, а за една година (1915-1916 г.) е бил и ректор на Университета. Почти 20 години (1918-1937) е председател на Българско географско дружество. Освен водещ преподавател, той е и деен радетел на националната ни кауза. Той има над 300 научни публикации, сред които всяка трета е посветена на проблеми, свързани със защита на българските национални интереси чрез доказване на българската идентичност на населението в Тракия, Македония и Добруджа.

В сферата на своята тежест - географията академик Иширков публикува през 1906 г. основополагащата се статия Упътване за изучаване на селищата в България с цел всестранно опознаване на нашия народ чрез информация за неговите селища (географско положение, бит и пр.) като най-висш изразител на материална култура.

Освен географ, ученият е и пръв климатолог в България. Пионер е  и в хидроложките изследвания у нас - Панега, Девня и др. Поставя началото на лимноложките проучвания (темата е от сферата на рибарството). Преди всички прави генетична класификация на езерата. Негов е прощъпулникът и по отношение на историческата география.




Няма коментари:

Публикуване на коментар