петък, 16 март 2018 г.

Елховска изложба „От Лазаровден до Великден“ гостува в Силистра


На 20 март в Етнографски музей  Силистра, който е част от Регионален исторически музей, е откриването на изложбата „От Лазаровден до Великден“, дело на Етнографско-археологическия музей в град Елхово. Експозицията представя основните моменти на българската обредност между двата празника в Елховския край. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми, както и накити, изработени преди повече от един век. Ценните материали са бродирани  с много майсторство и любов, с богата фантазия и завиден художествен усет.

В изложбата ще видим  обредни хлябове, великденски яйца и всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата преди най-големия за православните християни в България църковен и народен празник – лазаруване, отговяване на бояницата и поднасяне на обредни хлябове (кукли), носене на краваи от нововенчаните булки на кумата, боядисване на яйца и др.


В изложбата още: великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото е броят на седмиците в годината (изработени по 7 различни начина), колкото е броят на дните в седмицата. 

Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка (характерна за изписване на яйцата във Велинградско и Ихтиманско), с релефен восък, гравиране и перфориране е представено   многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците и гайтаните на момите лазарки. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилкиq изработени само с естествени материали.

В целия си вид изложбата представя над 300 оригинални експоната, изработени преди повече от 1 век от сръчните ръце на елховски жени, чийто творчески гений е безспорен, съдейки по изложените материали.






Няма коментари:

Публикуване на коментар