понеделник, 29 август 2016 г.

В юбилейната си 15-а година Ротари клуб Силистра се представлява от най-младия президент в своята история

В един от последните дни на м. август Ротари клуб Силистра бе домакин на среща с д-р Димитър Димитров – дистрикт гуверньор 2016-2017 на Ротари България. Заедно в неговото специално посещение, предшествано от среща в Ротари клуб Тутракан, бе и ротарианецът от Русе Пламен Цветков, който е един от 18-те асистенти на управителя на българската ротарианска общност, отговарящ за т.нар. зона 13, част от която са и двата добруджански клуба.

Тазгодишното ръководство на Ротари клуб Силистра е в състав: Николай Костов – президент , Павлин Иванов – секретар и следващ президент, и Николай Папазов – церемониалмайстор. Те са едрото на Борда на директорите, представляващ клуба пред обществото през настоящата ротарианска година.

Д-р Димитър Димитров запозна ротарианците от Силистра със своята програма и с най-новите тенденции в развитието на наx-голямата хуманитарна организация в света, в която членовете са част от 537 дистриктаБългарският дистрикт е от 85 клуба (в поне 74 от тях са включени и дами), в които понастоящем членуват общо 1 997 души, представители на различни професионални сфери. За сравнение в Гърция членовете са 1 800, в Румъния – 3 100, а в Турция – 6 000. 

Около 40 са младежките структури в обединения, наречени Интеракт клуб (настоящ президент е гимназистката Ирена Иванова), два от които са в област Силистра. Те работят по проекти под непосредственото ръководство на ротарианските клубове в Тутракан и Силистра в рамките на Ротари интернешинъл, чийто президент през настоящата ротарианска година е Джон Джърм от Чатануга, САЩ. Неговата годишна тема е „Ротари в служба на човечеството“. В нея се вписва отскоро и петото направление – работата с младото поколение.

И тази година Ротари интернешинъл продължава своята работа по програмата „Полио+“, в партньорство с фондацията на милиардера Бил Гейтс, както и на други спомеществователи. Все повече се цени партньорството между клубовете от всички дистрикти по целия свят.  Още повече, че догодина Фондация „Ротари“ – една от най-големите на петте континента, навършва 100 години, в чест на юбилея на клубовете е препоръчано да внесат по определена сума. В програмата на Ротари интернешинъл има редица събития, започнали на старта на ротарианската година, която винаги е на първи юли. Сред тях е  и конгресът в Атланта, САЩ през лятото на следващата година.

Тази ротарианска година е петнадесетата в историята на Ротари клуб Силистра, създаден през 2002 г., но официално признат две години по-късно на 22 март 2002 г. По ирония на съдбата в юбилейната си година клубът, в който понастоящем има 17 редовни членове и няколко почетни, има най-младия си президент в лицето на 31-годишния мениджър Николай Костов. Преди повече от месец той пое щафетата от предшественика си на поста – застрахователя Свилен Съботинов.

М. юли 2016 - ротация в Ротари клуб Силисра:
 Свилен Съботинов връчва
огърлицата  на властта на Николай Костов
По повод годишнината клубът е замислил програма от 15 събития, които ще стартират на 12 септември с пресконференция за журналисти и ще продължат с две спортни прояви – турнир по шахмат и стрийтбол. По-нататък са редица други прояви – кулминацията е преди Коледа, когато е юбилейното тържество.

От 2005 г. насам РК Силистра е провел 21 благотворителни балове за Коледа и Великден, и в 15-годишното си съществуване е реализирал над 80 000 лева в дарения и проекти за повече от 10 адресата в сферата на културата, образованието, социалното дело. Сред тях: Дом „Димчо Дебелянов“, МБАЛ Силистра, Детска млечна кухня,  три училища, парк „1 800 години Силистра“,  БК Доростол, Малък театър зад чина, танцьори, спортисти и др.

От 2005 г. РК Силистра е спонсор на новосъздадения тогава Ротари клуб Тутракан. През 2010 г. към РК Силистра бе създаден Интеракт клуб за работа с млади хора. Досегашни президенти на РК Силистра: инж. Веселин Андреев, инж. Иво Андонов, д-р Марин Пейчев, инж. Стефан Райчев, инж. Петър Чаушев, Димитър Ангелов, инж. Петко Горбанов, инж. Манол Тодоров, Велико Великов, Атанас Великов, инж. Пенчо Ковачев, инж. Петър Георгиев, инж. Евгени Георгиев, Георги Иванов, Свилен Съботинов, Николай Костов (до 1.07.2017 г.). Секретари: Михаил Добрев (до 2009 г.) и Йордан Георгиев (2010-2015 г.), в момента – Павлин Иванов.





Няма коментари:

Публикуване на коментар