понеделник, 29 август 2016 г.

Паметна плоча по повод 100 години от опожаряването на село Срацимир

Паметна плоча по повод 100 години от опожаряването на село Срацимир през 1916 г. и в чест на спасяване на населението от гибел бе открита след молебена, проведен на 28 август, продължил с осветения от отец Добрич Върбанов курбан за здраве, както и с програмата от НЧ Иван Вазов, вкл. от деца, чиито корени са от Срацимир, от читалищата в Българка и Богорово, от местния пенсионерски клуб и от деца от Вокална група Мегатон Силистра. 





Реч по темата за трагедията на добруджанци от преди сто години държа учителката Рада Илиева. Наградени бяха и няколко творци - Драгомир Иванов за свое стихотворение, по което бе изпълнен и рецитал; Радка Драганова за есе и Момка Чумпилева - за разказ. Преди събитието в читалищната зала бяха представени двете й книги (Прокудени и Отвлечени”), посветени на сложните времена след края на Втората световна война, подвластни на чиито трагични последствия са добруджанци. 

Кметът на село Срацимир Георги Костадинов - главен организатор на двудневните възпоменателни прояви, благодари на всички за участието и за различните видове съдействие, вкл. на гостите от Областна администрация Силистра, общински съвет Силистра, Доростолска епархия, политически партии и др. За отбелязване - и на спонсорите - ЗК "Съгласие" и нейният председател Емил Илиев (с лична лепта), подобно на общинските съветници Александър Сабанов (отделно групата на "Гражданско единство"), Стоил Стойчев и Веселин Георгиев; на Дамян Георгиев, Андрей Панев и Велико Янакиев, както и на цялото население, отделило от два до пет лева за подпомагане на мероприятията от програмата.

С определена сума бе подпомогнат и ветеранът Стоян Рачев - на 94 години, единствен жив участник във Втората световна война от района на някогашната селищна система с център Срацимир. Над 100 лева са събрани в специалната урна за довършване на изгражданата в момента Мемориална стена на славата в района на паметника "31 Силистренски пехотен полк Железен" в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар