петък, 6 ноември 2015 г.

Група от Силистра ще участва в 19-то издание на похода "По пътя на Шейх Бедреддин"



         Експерти от Общинска администрация, Регионален исторически музей – Силистра и учители ще се включат в 19-ия поред поход „По пътя на Шейх Бедреддин“, който ще се състои на 9 и 10 ноември 2015 г. Проявата е национална инициатива на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие"- София и е под егидата на Министерството на образованието и науката. Този поход се състои в навечерието на Деня на толерантността, който се отбелязва на 16 ноември. През настоящата година домакин ще бъде Община Разград, а през миналата бе Община Силистра, която е дългогодишен партньор на проявата, вече 14-та поредна година.
         Тази година ще се съберат 75 учители от цялата страна и под формата на семинар ще се докоснем до последните постижения на историческата наука, свързани с важни събития от българската история. Събитието се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, община Разград, Историческия музей – Разград, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
       Основни лектори ще бъдат проф. Христо Матанов – СУ, проф. Милко Палангурски – ВТУ и г-жа Христина Маркова – главен експерт – МОН. Мястото е Градската художествена галерия „Проф. Илия Петров“, където ще бъдат изложени творби на народния художник Асен Попов. Изборът на директора на галерията Тодор Тодоров не е случаен – като част от събитието, в 17.30 ч. на 9 ноември, ще бъде представена книга за Юксел Чаушев със заглавие „Тук на тази земя“. Художникът е духовен баща на Юксел Чаушев – и двамата почетни граждани на Разград. Целият живот на Юксел Чаушев е отдаден на града и театъра. Талантлив актьор и режисьор, той прави роли и спектакли, които са еталон за качествено театрално изкуство. Ярката му личност и интелектуално присъствие имат своето запазено място в пространството на Духа и Словото.
            Община Силистра в продължение на повече от десет години също подпомага, както финансово, така и морално участието на ученици от региона ни в похода "По стъпките на четата на Таньо войвода". За същото време Общината е подкрепила участието на учители и експерти в ежегодно провеждащия се през месец ноември поход "По пътя на Бедреддин".

Няма коментари:

Публикуване на коментар