петък, 6 ноември 2015 г.

102 бакалаври и магистри получиха дипломи в сферата на агробизнеса


         В Силистра се проведе поредната церемония на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив по връчване на дипломите за завършено висше образование на 102 абсолвенти от общо 7 специалности, от които 55 от ОКС „Бакалавър” (среден успех 4,83 и 4 медалисти) и 47 от ОКС „Магистър” (среден успех 5,70 и 10 медалисти) в областите управление и администрация; туризъм, икономика, агробизнес и развитие на регионите; икономика и управление на агробизнеса.
         В тържеството по покана на проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на най-голямата образователна институция у нас, създаваща кадри за реалния агробизнес в България, участваха заместник областният управител Младен Минчев, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова и Веселин Митев, административен директор на Филиал Русе, част от който е Учебно-научен център Силистра.
         Клетвата пред съвипускниците си представи абсолвентът Михаил Илиев, след което проф. Димитров, г-н Минчев и г-н Митев раздадоха дипломите на бакалаврите и магистрите. От името на Областна администрация Силистра випускниците бяха приветствани от г-н Младен Минчев, а като представител на местното самоуправление - от д-р Мария Димитрова.
         В своето академично слово проф. Димитров подчерта, че в своята 23-годишна история, вкл. 10 от които в структурата си в Силистра, ВУАРР е обучило 28 000 студенти, както и че се гордее с факта – учебното заведение е в челната тройка по качество на учебен процес сред 51 български университети и висши училища.
          На пресконференция преди тържеството проф. Димитров изрази неудовлетворение, че силистренската община не решава вече десет години един болен въпрос на ВУАРР В Силистра, а именно: закупуването на първия етаж на сградата, където вече три от етажите са собственост на учебното заведение. Те били закупени срещу 70 000 лв от Агенцията по приватизация, а преди няколко години били искани 400 000 лв за най-долната част на четириетажната сграда. Етажът бил необходим за аула и за нови учебни аудитории. 
       Той смята, че имиджът на едно учебно заведение е важно и досегашното отношение към сградата доказвало, че се правят съвременни условия и достатъчно подобрения за изграждане на кадри в условия, мотивиращи ги да работят за регионите. Примерите били в Пловдив, Русе, Пазарджик и др. градове. В Силистра примерите са изграденият за студентски практики хотел "Виена" и др. 
      Крилати фрази от г-н Димитров, цитирайки световни умове, пълководци и философи: "Първо напълни мозъка си със злато, а после и - и джоба си" (Франклин), "Който прави образование, затваря затвори" (Балзак), "Ако всеки ден не напредваш, всеки ден изоставаш", "Най-глупавата българска поговорка е "Байно, ти акъл не ми давай, пари ми дай", "Признавайте пред себе си своите грешки, ако трябва наемайте някой да Ви ги казва - само глупакът ги повтаря".

Няма коментари:

Публикуване на коментар