вторник, 16 декември 2014 г.

Шуменско-търновско-силистренска оперетна вечер в Силистра



      В навечерието на празниците в Силистра гостува Държавен симфоничен оркестър Шумен с директор Димитър Ушев, който е начело на формацията от 1996 г. до настоящия момент. Благодарение на него в крайдунавския град бе проведена една незабравима шуменско-търновско-силистренска музикална проява в духа на времето, когато в Силистра е имало самодейна оперета.
    Солисти на вечерта бяха Георги Динев, родом от Ямбол, но част от шуменския оркестър, на Симона Кодева от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и не на последно място на нашия съгражданин Христо Сарафов, солист в НМТ "Стефан Македонски" - София. На сцената на салона на община Силистра звучаха арии от различни произведения – от операта „Княз Игор“ до съвременна мюзикълна класика.

        Първите опити за създаване на класически оркестър в Шумен датират от средата на ХІХ в., когато през 1848 – 1849 г. група унгарски емигранти се установяват в Шумен. Година по-късно те създават свой оркестър под ръководството на един от тях - Михай Шафран. През 1954 г. оркестърът придобива статут на държавен културен институт. В биографията си оркестърът има награди от ІХ-я национален преглед за симфонични оркестри през 1989 г. и от Съюза на българските композитори за популяризиране творчеството на български композитори 15 години по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар