сряда, 5 февруари 2014 г.

392 проекта на местните власти и 13 на министерства ще бъдат финансирани по първата публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”

5/2/2014

           „Разпределихме 499 345 000 лв. от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ за приоритетни програми и проекти на местните власти и на министерствата за благоустройство на общините и с цел осигуряване на заетост“. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на правителството, на което беше приетото постановление за одобряване на списъка на одобрените проекти/програми, отговорните за тяхното изпълнение общини и министерства и разпределението на целевите средства по Публичната инвестиционна програма. Постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на Програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините, посочи финансовият министър. Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения – 62 млн. лв., и за други сектори – 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.
          Одобрените за финансиране програми на министерствата са практически насочени към проекти на отделни населени места, допълни още Петър Чобанов. За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците. За МРР – с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини. За МЗ – ще се финансират две програми за Спешна помощ и 12 млн. лв. е финансовият ресурс за програмата за изграждане на Националната здравно-информационна система. За МОН са насочени ресурси от Програмата за изграждане на инфраструктура на четири университета и един колеж.Министър Чобанов акцентира върху принципното решение да се финансират както малки, така и големи населени места. Като пример той посочи финансирането на проект на Столична община с 6 млн. лв. за детски градини, както и разпределението на 50 млн. лв. за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна инфраструктура, за което от години не са отделяни средства.„Убеден съм, че с финансовия ресурс на Програмата ще се решат много отдавна нерешени проблеми на регионите“, заяви министър Чобанов. Той уточни също така, че ако след провеждане на процедурите по ЗОП и според дадената най-малка цена на доставките от даден проект се освободи финансов ресурс, той ще бъде преразпределен за друг проект. Ако обжалването по проведени обществени поръчки се забави значително във времето, проектът може да бъде прекратен и средствата ще се пренасочат. Очакванията на финансовия министър са за започване на реалното изпълнение на одобрените проекти в средата на годината.
        С приетото днес ПМС кабинетът гарантира прозрачното разходване на средствата по тази Програма, както и избор на проекти и програми, реализирането на които да е насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Междуведомственият съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проекти и програмни предложения за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма разгледа над 1100 проектни предложения на общините, от които са удовлетворени 392 проекта. Допълнително, по реда на чл. 10 от ПМС 4/2014, в Министерството на финансите постъпиха 16 апликационни форми от министерства, от които са удовлетворени 13. С постановлението се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта, а последващите плащания да се извършат на база на представени разходооправдателни документи от бенефициентите.
         Съгласно ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 към чл. 1, ал. 2, т. 1, стр 1:
ОБЛАСТ СИЛИСТРА
Благоустрояване в с. Брадвари 150000 лв., с. Йорданово 150000 лв.
Община Cилистра
300 000 лв
Рехабилитация на улици в населени места от община Ситово
Община Cитово
1 000 000 лв
Благоустрояване на улици в с. Искра, с. Босна, с. Любен
Община Cитово
300 000 лв
Благоустрояване на улици "Хаджи Димитър", "Панайот Хитов", "Дунав", "Черни връх", "Арда", "Мусала" и "Руен" в с. Цар Самуил
Община Tутракан
307 760 лв
          Съгласно Приложение № 2 към чл. 1, ал. 2, т. 2: Ремонт на Път ІІ - 71 Силистра - Добрич, вкл. от Алеково до Алфатар, от км 10+400 до км 17+100, с обща дължина 6,700 км - за 4 150 000 лв.
Информация по проекти и програми по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” можете да откриете на адрес HTTP://WWW.MINFIN.BG/BG/PAGE/853

Няма коментари:

Публикуване на коментар