четвъртък, 27 февруари 2014 г.

В общините от област Силистра – тържества за Трети март, в Добротица: ученически театрален спектакъл „Песента на колелетата на рода български“



27/2/2014

        В седемте общини на област Силистра Националният празник Трети март ще бъде отбелязан навсякъде според местните традиции: ритуали по издигане на националния флаг на Република България, слова на градоначалниците и поднасяне на венци и цветя пред паметници на падналите за Свободата на България и на Добруджа, някъде и с панихиди. (За програмата - Виж http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT00007BA2?OpenDocument). За отбелязване е, че в Тутракан и в Дулово местните власти са предвидили заря, а в Кайнарджа за пръв път ще гръмне и черешово топче. В почти всички общини ще има и концерти на местни състави, като в Дулово ще гостува Духов оркестър от  Шумен.
Пореден спектакъл в село Добротица
        В някои от общините – в Силистра и в Кайнарджа, празничните прояви ще започнат още на 28 февруари. Сред тях е и община Ситово чрез проява в село Добротица. В навечерието на Националния празник Трети март в местното ОУ „Отец Паисий“ бе подготвен необикновен театрален спектакъл. Той ще бъде уважен с присъствието на представители на Областна администрация – Силистра, Община Ситово, а според предварителната информация – и от Генералното консулство на Русия в Русе. Спектакълът включва драматизирани национално значими произведения от българската литература – „По жицата” на Йордан Йовков, „Дърво без корен“ на Николай Хайтов, „Ветрената  мелница“ и „Хитър Петър“ на Елин Пелин, „Неродена мома”, „Дядо и внуче“, „Мелница за змии и гущери“ и „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев. Оригиналният сценарий е дело на екип от педагози от училището. Постановката синтезира мотиви от тези произведения и вплетено представяне чрез танц и песни на фолклорните области на България.
        Костюмите и декорите са дело на педагози от учебното заведение, финансирани от спечелени в годините проекти. При подготовката на декорите и сценичните костюми се работи активно с родителската общност по класове. В представлението ще участват всички ученици от училището, които ще представят своите умения, придобити от разнообразните дейности по интереси в училището. „Такъв интегрален спектакъл по оригинален собствен сценарий се представя за трета година и е огледало на вътрешно училищните ценности и приоритети“, заяви Росица Никова, пом. директор в училището, което е на 132 години. Спектакълът е притегателен център на родителите и кметствата от прилежащите села, тъй като ОУ „Отец Паисий“ е от т.нар. средищен тип. То е със 7 паралелки, в които учат 112 деца І до VІІІ клас от няколко населени места, вкл. Добротица, Босна и Любен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар