понеделник, 3 септември 2012 г.

Тържеството „96 години от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт” премина без държавници и възстановки на събитията




       За 96-ти път в силистренското село Шуменци община Тутракан, местният Исторически музей и родственици от 6-7 области на страната почетоха паметта на над 8 000 души в едноименното военно гробище и в братска могила на българи, турци, румънци и германци. Тържеството премина без присъствието на видни държавници, с изключение на народния представител Стефан Господинов, председателя на ОбС Иван Недев, кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и зам.-областния управител Тодора Цонева. В предишни години, най-често на кръгли годишнини, в него се включваха президентът Георги Първанов и вицето му ген. Ангел Марин, както и Петъор Стоянов, но в качството му надер на СДС. Преди няколко години участваха за пръв път и румънски военни, поради което на пилоните се вее и флагът на северната ни съседка.
Нямаше и т.нар възстановка на бойните действие при Добруджанския фронт. Единствено родолюбивите клубове „Традиция” от Шумен, Велико Търново и Силистра напомниха с униформите си за тогавашното време. На паметника в чест на загиналите на 4 езика пише, че всеки е загинал геройски в името на...отечеството си. Мемориалът е посветен на една от най-големите победи на българската армия през Първата световна война, а именно превземането на силно укрепената Тутраканска крепост на 5-7 септември 1916 г. Блестящата военна операция става след  включването. на Румъния във войната на страната на Съглашението. По повод 80-та годишнина от Тутраканската  епопея в мемориалния комплекс „Военна гробница 1916 г.”, за която се твърди, че е най-поддържаната в страната, се извършва основна реставрация, финансирана от НДФ „13 века България”. Изградена е Алея на славата, на кояато в продължение на годин върху десетки „стели” са изписани имената на погребаните. През 2001 г. се проектира ново пространствено оформление на парковата зона. Поставени са две 105 мм оръдия „Круп”. Стартира изграждането на параклис „Св. Георги Победоносец”, осветен преди 5 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар