сряда, 12 септември 2012 г.

"24 часа": Силистренка видя приятелите си в шаржове на аристократи




         Художничката от Силистра Ана Димитрова представи изложба в Градската художествена галерия в навечерието на Празника на града, представяйки приятелите си в шаржове на аристократи. Нарекла ги е с фриволното определение „Карнавални портрети”. Обявила е и изключително скромна цена от 2 лева за всеки от тях.  Над 20 са близките й мъже и жени от крайдунавския град, с които тя общува в различни творчески клубове като дружеството на художниците, сдружението на литературните творци „Реката и приятели” и др. Авторката използва най-обикновени водни бои, но за сметка на това подбира внимателно образите за шаржиране. 
        Поета Пенчо Мутафчиев със звание „полковник от резерва” тя вижда като щабскапитан от времето на Гогол. Доктора по история Станка Георгиева от местния филиал на Русенския университет е представена в облекло на героиня на Лермонтов. Пенсионираният учител по химия Георги Мъров – Съра е влязъл в кожата на римски сенатор. 
       Някогашният кореспондент на „Работническо дело” и автор на „книги за прехода в Силистра” Никола Нанев е със сомбреро, все едно хвърлил ласо на своите „герои”. Известният в Силистра писач на афоризми Велико Огнев е сложен в образа на френски аристократ от 18 век.             Общественичката Момка Чумпилева е качена на пиедестал. Рисуването на шаржове е отдавна хоби на художничката, но за пръв път тя ги реди в голяма изложба, редом със свои крайдунавски пейзажи, познати на добруджанци и на гостите на града. Изложбата на Ана Димитрова дели мегдан в сградата на ГХГ, архитектурен символ на Силистра, с 50 маслени платна на 78-годишния майстор на четката Петър Чаушев. Той е известен като най-добрия художник на типични добруджански хълмисто-равнинни пейзажи и на картини с дунавски мотиви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар