неделя, 16 септември 2012 г.

Народът на Крайдунавска Добруджа поиска от вицепремиера Цветан Цветанов от нова пожарна, през аптека и училище в село с роми



     
         „Хората в Силистренска област са много сърдечни, с много заряд и ентусиазъм.” – това каза заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в края на двудневното му посещение в Силистренско. Според него хората са готови да продължим напред, за да се подготвим за предстоящите парламентарни избори, за да получим втори управленски мандат. На всички вече им е омръзнало от популизъм и голи обещания, които са давани през последните 20 години. Всяка една от тези политически формации, които дават днес оценка на ГЕРБ, са имали възможност да управляват страната и нека видим какво са направили, и какво са оставили”, каза Цветанов.  Пред добруджанци живущи в общините Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница, Алфатар, Ситово и Кайнарджа Цветан Цветанов изложи вижданията на правителството и на ГЕРБ за по-нататъшното развитие на страната ни. Според него изпълнителна власт, законодателна власт и местна власт, трябда да се грижат за проблемите на местните хора и целта на правителството на ГЕРБ е да помага на всеки един регион и неговите жители. Радостната новина е, че в началото на 2013г. ще има увеличение на пенсиите, за което ще бъдат отпуснати 600 млн. лева.
         Много и разнообразни бяха проблемите поставени пред вицепремиера. Възрастен мъж в Главиница  сподели, че в тяхното населено място подписката за референдум за АЕЦ „Белене” е била манипулирана. Масово хората са се подписвали с положително мнение, защото са били манипулирани чрез въпроса дали желаят да има увеличение на цената на тока или не. Подписвали са се цели семейства. Цветанов сподели пред присъстващите, че това са сигнали, които се получават от много места в страната, но не пожела да коментира, за да не бъде обвинен от политическите си опоненти от БСП, които са организатори на тази подписка.                                                                                                                                                                                                          Добрата новина от Главиница е, че  Цветан Цветанов пое ангажимент да разговаря със своя колега Мирослав Найденов и в рамките на месец, земеделският министър да проведе среща с представители на земеделци, животновъди, тютюнопроизводители и рибари  от Силистренска област. Идеята възникна, след като жители на Главиница поставиха проблеми със земеделието – изкупните цени на тютюна, окрупняване на земеделските стопанства от мощни арендатори, които „ унищожават” по-бедните стопани, както и намаляване на главите добитък. По време на срещата бе поставен проблемът и с единствената пожарна кола, която е над 50 годишна. Вътрешният министър пое ангажимент да се достави друг автомобил, в по-добро техническо състояние.
В общината отличник по усвояване на средства от еврофондове от Силистренска област – Тутракан, Цветанов също проведе среща с членове и симпатизанти.  Заместник председателят на ГЕРБ не скри много добрата си оценка, за кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и неговия екип.  Той му благодари, че в рамките на близо една година е успял да оптимизира администрацията и да спечелят проекти за 20 милиона лева по европейски програми, чието реализиране предстои. Това ще даде възможност и за допълнителна трудова заетост. Цветанов направи следното сравнение-Община Тутракан има годишен бюджет близо шест милиона лева, а за една година е спечелила европейско финансиране, което ще се реализира на стойност 20 милиона лева. Това е разликата в знаещите и можещите”.На срещата бе поставен и проблемът за делегираните бюджети в сферата на образованието. Тутраканските рибари, обаче поставиха проблем „ който касае техни колеги от Видин до последната южна точка на родното Черноморие,  които са около 10 – 12 хил. души”. Според рибарите, трябва да има разграничение на риболова за прехрана и бизнес риболова. В Тутраканско близо 500 семейства се прехранват благодарение на риболова и това е основният поминък в региона. Цветанов пое ангажимент да се планира среща на рибарите от Тутракан с директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов, за да се коментират на място темите, свързани с рибарството.
Проблемите на Ситово се оказаха големи.
Не се работи по нови европроекти, има огромно обезлюдяване на малките населени места, ниски са доходите. Мъж, постави конкретен личен проблем – чиято съпруга е починала по време на нейното лечение.
”Чувствах се безпомощен, защото никой не ми обърна внимание” със сълзи на очите съобщи овдовелият. Той иска да се направи проверка и да се потърси отговорност от виновните, защото счита, че е лекарска небрежност. Цветанов пое ангажимент лично да извърши проверка по случая, тъй като преди няколко години негови подчинени са установили отчетени неистински медицински документи от страна на лекари – „ ампутиран пръст на възрастна жена, която при проверка се е оказало, че е с всичките си 10 пръста на ръцете.”...
В Алфатар Цветан Цветанов присъства на официалното откриване на офисът на общинската структура на ГЕРБ. Пред събралите се членове и симпатизанти, той пожела успехи и много изборни победи.  Няколко основни проблеми поставиха алфатарци. Училището в града „Христо Ботев” се нуждае от ремонт. Споделено бе, че дворът и площадките в него не са асфалтирани от 1985г., не са оправени и поставените уреди, а физкуртурният салон се нуждае от ремонт. Цветанов се ангажира в най-близко време  от  ГЕРБ да бъдат отпуснати средства за асфалтиране на училищния двор. Проблемни се окзаха и общинските пасища, каито не се поддържат поради незаплащане на субсидия от няколко години. Състоянието им е много лошо – почти всичките вече  са с високи храсти, които ако не се почистят своевремено ще се превърнат в гора. Жителите на град Алфатар са повдигнали въпроса за концесията на кариерата в село Чуковец. В този район се извършват взривове нощно време, а районът е много близо – около 500 м от населеното място. Концесията е дадена от по-предишната управа. Жителка на селото сподели, че преселвайки се в него от Варна е потърсила спокойствие, а всъщност шумът тормози абсолютно всички. Това е тема, която действително ще трябва да бъде проверена относно разрешението за тази концесия, която трябва да бъде прекратена, за да могат хората да имат спокойствието, каза министър Цветанов.
„За 20 години, Вие сте първият министър който идва в Кайнарджа” – това споделиха при посрещането на Цветан Цветанов кайнарджанци. Това бе и последната среща на зам. председателят на ГЕРБ. Поставен бе   въпросът за възстановяването на училището в село Голеш, в което учат 220 деца. Това е и селото в Силистренско с най-висока раждаемост.  Проблемът е, че сградата на училището е твърде малка, затова в момента  учениците са пръснати и се обучават в 4 различни сгради. Други от поставените проблеми касаехо увеличението на пенсиите – не в проценто съотношение, а по равно за всички. В Кайнарджа се оказа, че от няколко години няма аптека. Жителите са недоволни и от транспорта до областния град Силистра.  Присъстващите оцениха инфраструктурата, която е направена в Силистренска област, защото пътищата тук са прекрасни, но поставиха проблем с остарялата  канализация. Дори бе направено и предложение, това да се превърне в държавна политика – масовата подмяна на водопреносни и отпадни мрежи. Оказа се, че 4 села от региона са без телефон – поради преместени станции и липсващо покритие на мобилни оператори. Министър Цветанов пое ангажимент да проучи и този случай. В заключение Цветан Цветанов посочи, че е важно „ да знаем, какви са перспективите за усвояване на средства по оперативните програми, за да могат кметовете да изготвят своите приоритети и обществеността да бъде съпричастна към реализирането на тези приоритети. Това е целта на срещите, които правим – между кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на партията. Това е моята работа – да мога да докладвам на премиера за всички тези проблеми, за да се създадат съответните формулирани задачи към ресорните министри и те да търсят решения .” Заместник председателят на ГЕРБ бе придружен по време на обиколката си в Силистренска област от Цветомир Паунов – административен секретар на ПП ГЕРБ, народният представител Стефан Господинов, областният управител на Силистра Николай Димов и областният организационен секретар на ГЕР-Силистра Тодор Тодоров.
Текстът е на Константин Стоилов, пиар на ГЕРБ - Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар