сряда, 3 юни 2020 г.

7 предложения в ОбС Силистра за 3 вида награди на общината


През последните години награждаването на хора със заслуги към общината и обществото е неизменно в дневния ред на тържественото заседание на Общински съвет Силистра, провеждано в навечерието на празника на града – 14 септември (Кръстовден), учреден в началото на 90-те години ни миналия век.

На миналото си заседание общинските съветници определиха комисията, която да разгледа предложенията за награди в различни „категории“. Междувременно в профила си във Фейсбук ОбС Силистра публикува списъка на предложенията, дело на два инициативни комитета, на ПП ГЕРБ, МБАЛ Силистра АД, Плувен клуб Силистра и Филиал Силистра на Русенския университет.

Има и едно предложение на гражданин (Колю Драгнев), който вижда себе си сред наградените, заради приноса си като неизменен в продължение на повече от половин век домоуправител в жилищен блок.

За пръв път в лицето на стопанския ръководител дарител Явор Георгиев Силистра може да има почетен гражданин, произлизащ от средите на бизнеса – за него е единственото предложение. Последната му публична изява е като дарител на МБАЛ Силистра във връзка с ликвидиране на проблема с коронавируса.

Бизнесмени са и още двама силистренци – Свилен Стоянов и Руси Стратиев, които са предложение за категорията, свързана с гражданския принос в полза на обществото. Те също са дарители от последните месеци и отново връзката на доброто им дело е актуалната вирусна инфекция, завладяла света, и станала повод за благотворителни постъпки.

От няколко години насам спортистът ветеран Ангел Милков прославя Силистра с рекордите си в плуването, които поставя на световно ниво, регистрирайки постиженията си в басейните на родния си град. Идеята за награда в негова чест е в името на подкрепата на стремежа му да възроди славата на Силистра в спорт, който е традиционен за района.

Дългогодишният художник и пръв кмет на село Айдемир след демократичните промени през 1990 г. – учителят Сава Савов, е също предложен заради обширната си обществена изява, включително във възстановяването и поддържането на най-стария в региона Празник на кукерите и маските, провеждан в Айдемир от 80-те години на миналия век насам.

От няколко години ОбС Силистра връчва и награда за студентка отличничка – тази година предложение е за Вяра Марчева – абсолвент във Филиал Силистра на РУ „А. Кънчев“ – носител и на наградата на Областна администрация Силистра, връчена й наскоро по повод края на академичната 2019-2020 година.

Проверка в Уикипедия показа, че само малка част от почетните граждани на Силистра са посочени в текста на публикуваната рубрика: диригентите Васил Арнаудов и Ивелин Димитров, Петър Иванчев и Иван Дочев – кметове на Силистра през 40-те години (преди 9.09.1944 г.), скулпторът Георги Чапкънов. В списъка на уважените с това отличие и признание са още много наши съграждани – сред тях са плувецът Денислав Калчев – европейски шампион, музикантът Стоян Дечев, историкът Аврам Василев (посмъртно), Илиянка Горанова – университетски преподавател, Пеньо Пенев – журналист, Димитър Игнатов – лекар, митрополит Амвросий - Доростолски владика,
и др.




Няма коментари:

Публикуване на коментар