четвъртък, 4 юни 2020 г.

Добруджа в книжното пространство през 21-ия век

   Доц. д-р Румен Липчев и Наталия Симеонова от РИМ Силистра са автор-съставители на журнала, посветен на 75-ата година от Крайовския договор, издаден със средства на община Силистра в ТИБО ООД, чието представяне е навръх 1 октомври, когато през 1940 г. българските войски навлизат тържествено в крайдунавския град, посрещнати въодушевено с химна "О, Добруджански край". Основните материали в журнала: "Добруджанското национално-освободително движение - пазител на българската историческа самоличност", "Четирите свободни години на Силистра 1940-1944 г.", "Съзнали и изпълнили дълга си към Добруджа", както и богат снимков материал.

Д-р Наталия Симеонова – уредник на отдел „Най-нова история” в Регионален исторически музей Силистра - изследване „Пресеченият път на свободата. Силистра 1940 – 1947”, което е структурирано от авторката в два дяла: „Обществено-политическо и социално-икономическо развитие на Силистренска околия в периодите 1940-1944 и 1944-1947”. Авторката Наталия Симеонова е историк. Тя притежава допълнителна квалификация „Журналистика”, работила е като журналист в печатни издания. През 2016 г. придобива образователната и научната степен „доктор по история” с дисертационен труд на тема: „Обществено-политическо и социално-икономическо развитие на Силистренска околия /1940- 1947/. Дисертационният труд е в основата на новото научно изследване, посветено на историята на Силистра. Възвръщането на Южна Добруджа към България по мирен път е „сред малкото щастливи събития в новата българската история” – пише д-р Наталия Симеонова. С много аргументи и факти тя доказва историческата значимост на това събитие и неговото отражение върху развитието на Силистра.

Сборникът „Съхранена памет. Спомени на съвременници”, посветен на 75-ата година на Крайовската спогодба, бе представен на 16 септември с.г. в зала „10-и февруари” на Общински съвет Силистра. Той е съставен от доц. д-р Румяна Лебедова, Цветана Цанова и Йордан Георгиев. В представянето на сборника с близо 50 разказа участваха и хора, чиито разкази са поместени в сборника за времето преди 1940 г., както и за отзвука от събитията, произтичащи от т.нар. Второ Съединение на България. Сборникът има и второ издание със спомоществователството на проф. д-р Иван Гаврилов, за да бъде разпространен сред читалища и училища в област Силистра.

Две издания на трилогията "Прокудени" на Момка Чумпилев, като второто е в общо тяло с 421 страници и стига до читателите, благодарение съдействието на на проф. д-р Иван Гаврилов, началник на Клиника по гръдна хирургия към УСБАЛ София - онкология БАД; както още на спомоществователството на силистренеца с бизнес в София Димитър Димитров. Трилогията ни връща сто години назад, за да ни срещне с герои и събития (от Силистра, Главан, Калипетрово, Кайнарджа, Поп Кралево, също и от Добричкия край), които са едновременно трагични, но и поучителни. Те за пореден път ни напомнят, че доброто няма етническа и национална принадлежност, както злото не е подвластно само на държавен флаг, финансови възможности и повеля на времето. 

Общественичката от град Тутракан Анастасия Яковае автор на множество краеведчески статии и на родови книги, представи една от тях  - "Тайните на Дунава" за рода на баща си от Тулча, в миналото богат на традиции български град, сега в Северна Добруджа в Румъния. Тя е автор и на книга за рода на майка си, отнасящ се за таврийските българи - книгата се казва "Наказание без престъпление". Книгите бяха представени пред българската общност в Букурещ, както и на форума "Българско наследство" в грлад Балчик през 2019 г.

По повод 75-ата годишнина от Крайовската спогодба в Силистра и Тутракан бяха издадени летописна книга и паметен лист, посветени на събитието през 1940 г. В навечерието на големия празник за годишнината излезе от печат книгата "Летопис. Хронология на факти и събития" с автори Жеко Попов и Петър Бойчев. В нея е документирана историята след 1913 г., когато цяла Южна Добруджа попада под румънско владичество.  

"75 години свободна Добруджа" се нарича изданието на Исторически музей Тутракан и Регионален исторически музей Добрич. В над 20 материала от различни жанрове, писани както от историци, така и от хора извън научния кръг, вкл. от кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов, са представени добруджанските институти – Добруджанска организация (Съюз "Добруджа"); Добруджански научен институт, прераснал в Добруджански културен институт; Институт за културно-историческо изследване на Добруджа и др., някои от които се нуждаят от възстановяване. 

"Паметен лист – 75 години от Крайовската спогодба" е името на друго издание, станало факт с подкрепата на община Силистра, по идея и разработка на Катедра "Филологически науки" и на Студентска учебно-изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство" към филиала на  Русенския университет "Ангел Кънчев" в Силистра.

"С Добруджа в сърцето" на Милка Трендафилова от село Калипетрово. Историята ревниво пази своите тайни и допуска до тях само хора с огромна любов към нея. Хора с диреща мисъл, отговорни пред времето, пред род и родина, отговорни пред себе си. Хора със сърца. Хора личности. Милка Трендафилова е сред тези хора. И с поредната своя книга "С Добруджа в сърцето" отново доказа, че историята може да разкрие нови тайни, обвити до този момент в трагична загадъчност и шокиращи факти. Редактор и коректор на книгата е д-р Йордан Касабов, а консултант и библиограф – Димитрина Христова. Книгата е своеобразно продължение на предшестващата я, наречена „Сълзите на Добруджа“. За отбелязване по темата: През 2016 г. под печат в най-големия град на Добруджа бе и романът „Добруджанската трагедия 1916 г.“ на д-р Никола Димитров от София.

Златна Добруджа в българското етнокултурно пространство



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар