сряда, 29 април 2020 г.

Новочерненският фестивал на мамалигата в сборник за 100 кулинарни празника

Излезе от печат сборникът „Съвременните кулинарни празници в България", създаден от екип на Регионален етнографски музей на открито „Етър", научаваме от www.etar.bgЛуксозното издание включва доклади на участници във „Фестивал на фестивалите" – събитие, проведено на 24 юни (Еньовден) 2018 година,  Връзката между храната и празника на билките е очевидна – растенията са неизменна част от кулинарните традиции на хората по целия свят.

„Предварително проучване, направено от музейни специалисти, показва, че от началото на XXI век в България се провеждат (понякога еднократно, друг път периодично) повече от 100 събития, свързани с храната", пише във въведението към сборника проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър".

„Нарастващият брой събития, свързани с храната, през последните 15 години вероятно е повлиян от носталгията по някогашните събори, но най-вече – от желанието да се популяризират кулинарни традиции, чрез които да се съдейства за развитие на местния туризъм", допълва към същата част от книгата Ваня Донева, зам.-директор на музей „Етър".

Сред уважените празници и е и единственитя по рода си Международен фестивал вна мамалигата в село Нова черна, община Тутракан. В книгата се казва и рецептата: Мамалигата се приготвя от царевично брашно, прави се гъста и се реже с червен конец. Яде се с кисело мляко, със сирене, с маджун, с пръжки от месо или с кой каквото обича. Някои му казват качамак, но по новочерненски е мамалига." 

В допълнение: кулинарни празници в област Силистра има и в други населени места - посветени на гозбите на Добруджа в Сребърна, на динения маджун в Смилец, на добруджанската трапеза в Полк. Ламбриново, на плодородието и даровете на земята в Бабук, на хляба в Алфатар, Гарван, Шуменци и в др. населени места. Най-новият е в Силистра в навечерието на празника на града, също посветен на хляба, но още на песента и танца.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, дами и господа от Версинай! За жалост, Уредника на Етър - Габрово е архивар/ чиновник, а не потомствен Майстор - кулинар и мнението му за основните български продукти на Предци не е фактор! Царевицата изобщо не е балканско растение само преди 150 години, като преди това т.н. Мамалига , или Слънчева каша, с която се захранват дори бебета се прави от просо, проверете си източниците!
    Давате ли си сметка, че наивно подвеждате хирляди българи, като не посочвате качествата на автентичната ни Кухня? Поздрав.

    ОтговорИзтриване