сряда, 22 януари 2020 г.

Първи форум в Силистра на нов научен институт





Град Силистра. 18 януари 2020 г. Конферентна зала на хотел „Виена“ – първо издание на Научна конференция на тема „Съвременната българска историческа наука и българските извори за българската история“, на регистрирания през 2019 г. Институт за изучаване на богомилството и българската история „Линъс Брокит“. Описание на мисията в сайта на Института: независимо от политически идеологии – обективно изследване на богомилството и на българската история изобщо с фокусиране върху българските исторически и фолклорни извори (Е-mail: bogomili.org@yahoo.com).

Осъществен бе от екип в състав (и двамата от Силистра).: Петко Добрев – специалист по история и география (ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, 1994 г). Областен управител 2001-2005, автор на няколко книги на историческа тематика – „Да повярваш, че си българин“, „Разделянето на българския народ“, „Неизвестното в известното за българската история“, „История на българите в Европа (V-X в.) през погледа на историческите извори от български произход“; Снежанка Генчева е специалист по българска филология (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, 1984 г.). Автор ена изследванията „Цар Шишман и Дан войвода. 23.09.1386” (2013); „За слънцето и хората. Песни и обичаи от община Ситово” (2014); „Рицари и юнаци. Йоанитите” (2018); „Тези чисти българи” (Българските народни песни с мотиви „Девойка спасява Малта”).– филолог – автор на книги в резултат на изследователски проекти Те представиха свои доклади на интересни теми, съответно „Кирил Философф от Кападокия - забравеният автор на кирилицата“и „Български народни песни с мотив „Девойка спасява Малта“.
В програмата още: запознаване с мисията и целите на новата научна частна структура; разработки на доц. д.ф.н. Тодорка Георгиева („Първата война на Симеон в ръкопис 805 от сбирката на Троицко-Сергиева лавра“); и на етнолога д-р Йордан Касабов ("Езикът на символите, зададен в българската душевност"), представен в отсъствието на автора от журналиста Йордан Георгиев. Като председател на ОбК „Васил Левски“ Силистра Цветана Цанова поздрави инициаторите за форума. В проявата участваха историци, краеведи и общественици от различни сфери.
Според сайта bogomili.org: Институтът е частна неправителствена организация, учредена като център за изучаване на богомилството и българската история с приоритет на българските исторически и фолклорни извори. Носи името на – американския историк Линъс Брокит (1820-1893), роден в Кантон, Кънектикът, САЩ, направил едно от най-ранните и от най-добрите изследвания на богомилството.
Публикувал е 46 собствени изследвания на исторически, биографични, географски, професионални, религиозни, социални и литературни теми. Сред тях е и „Богомилите от България и Босна или ранните протестанти от Изтока. Опит да се възстановят някои изгубени страници от протестантската история” (1879). Тази книга дава отговор на въпроса защо американските протестантски мисионери и дипломати подкрепят и подпомагат през XIX век борещите се за своето освобождение българи. И вероятно е оказала влияние върху американския президент Удроу Уилсън и неговата позиция по време на преговорите в Ньой, която спасява българската независимост.

През 2020 г. в област Силистра предстоят още научни форуми под различни форми. На 1 август в Силистра започва XVII-ият Летен европейски университет в Силистра с участието на студенти прависти (франкофони), провефждан по инициатива на проф. Атанас Семов от Института по Европейско право и съдия в Конституционния съд на Република България, съвместно с Международния център за европейска подготовка в гр. Ница, Франция. На 7 септември в град Силистра е изложбата семинар: „80 години от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството“ и „140 години от създаването на военните окръжия в България“. На 11 септември започва тридневна Международната научна конференция на тема „Късноантичните Балкани: провинции и митрополии“, проведена в Силистра съвместно с Институт по Балканистика с Център по тракология „Проф. А. Фол“ – БАН. През м. ноември е планирано да бъде проведена Кръгла маса на тема „Добруджанската икономика през XVIII-XIX в.“ – съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Център за стопанско-икономически изследвания (РИМ Силистра и БАН).


Няма коментари:

Публикуване на коментар