четвъртък, 18 април 2019 г.

60 години отбелязва ПГС "П. Пенев" Силистра


Своя 60-годишен юбилей чества тази година Професионална гимназия по строителство, носеща името на поета Пеньо Пенев. На него е посветена специална програма на училището с директор инж. Георги Аврамов. Тя включва разнообразни прояви. Училищен конкурс за рисунка, есе, разказ или стихотворение на тема „Как си представям моя дом след 20 години?“ за популяризиране на училището през м. февруари.   Кръгла маса на тема: „Бъдещето наше ли е?“ с  ученици и представители на местния бизнес (строителния бранш, рекламни агенции), както и с бивши възпитаници на гимназията,  които днес са управители на строителни фирми и  др., предвидена за  8 май. Традиционен  футболен турнир на малки вратички с ученици от основните училища  през м. април.

Дни на отворени врати под надслов „Вашето бъдеще е в моето училище“ с презентация, вкл. архивен снимков материал – в периода 13 май – 21 юни.  Изложба „Училището преди и сега“  (снимки из училищния живот преди и сега и рисунки на учениците)  в деня на честването – 7 май, когато ще стане факт  Юбилеен училищен вестник „Интериор“. В програмата за патронния празник на 7 май – поднасяне на венец след кратко слово пред бюст паметника на Пеньо Пенев в двора на училището, засаждане на дърво в двора и в градския парк.

И още: инициатива „Засади дърво, остави следа!“ с. Искра,  проведена на 29 март са Седмица гората. Тържествен концерт на 10.05.2019 г.  Драматичен театър (17 ч).  В същия ден – празнична вечеря „Среща на годините“ с бивши, настоящи учители и приятели на училището в зала „Версай“  (19.30 ч.).

Участие има в Национални състезания по професиите – вътрешно училищно – ПГС „П. Пенев“, в регионално  (Варна) и на национално ниво във Велико Търново . В чест на юбилея – подобряване на материално-техническата база на сградата на училището – строително-ремонтни работи (освежаване на фасадата на училището и подновяване на  покривните конструкции);  оборудване с нова материална база.

В хуманитарната сфера: литературна вечер на тема: „Антигона през нашите очи“ с ученици от VІІІ и ІХ клас от ПГС „П. Пенев“ и защита на учебни проекти по литература – представяне на автори и произведения от западноевропейски  и възрожденски автори  с ученици от Х клас от ПГС „П.Пенев“ (презентации и рисунки) през м. юни  в Регионална библиотека „П. Павлович“. Открит урок по английски език на тема „Как английската граматика може да ни бъде интересна и забавна?“ с ученици от VІІІ клас от ПГС „П. Пенев“ през м. май. Преди това – дигитален урок по английски език на тема „Планетата Земя“  с ученици от ІХ клас. 

Защита на учебен проект „Професии на бъдещето“  по английски език на тема „Изкуството да правиш холивудски филми“ през м. април т.г. в Художествена галерия. Отбелязване на Деня на самоуправлението и Деня на Европа  с ученици от VІІІ, ІХ и Х клас на 9.05.2019 г. 

Инициатива „Засади дърво, остави следа“



На 29.03.2019 бъдещите  млади строителни техници засадиха 33 борови и дъбови дръвчета по случай 60-годишнината от създаването на Професионална гимназия по строителство „П. Пенев“ в землището на с. Искра. Под ръководството на преподавателите Н. Тодоров и Д. Димитров и с любезното съдействие на Велико Петков от Държавно горско стопанство – Силистра 20-ина ученици оставиха своята трайна следа, засаждайки младите дръвчета. Залесяването съвпадна със Седмицата на гората, началото на месец март 2019 г. Събитието беше прието с голям ентусиазъм и отговорност от страна на ръководството на училището  и на  учениците.



Отново победители в Националните състезания по професии

За пореден път нашите млади възпитаници извоюваха челните места в ежегодните състезания „Най-добър млад строител“. Състезанието се провежда в три кръга – училищен, регионален и национален. На регионалния кръг, който се проведе в гр. Варна  от 21 – 23.03. 2019 г.,  Дванадесетокласничката Христина Христова се класира на ІІ-ро място в дисциплината „Мазилки и бояджийски работи“. Учениците Петър Русев и Йордан Михайлов – Х клас грабнаха втора награда в дисциплината „Сухо строителство“, а Дарина Христова  - ІХ клас се класира на ІІІ то място в дисциплината „Облицовки и настилки“. Техните преподаватели г-жа Латинка Биволарова и Доню Димитров подготвят отлично за поредна година ученици, повечето от които след завършване на гимназията, успешно се реализират на пазара на труда. Състезанието се провежда всяка година, като домакините на мероприятието са Професионални гимназии по строителство от цялата страна. На 23.04.2019 г.  предстои последният Национален кръг във Велико Търново, където отново се надяваме, че ще победим в оспорваната надпревара.  

Традиционен футбулен турнир

За 21-ва поредна година ПГС П. Пенев“ организира традиционния  турнир по футбол на малки вратички с основните  училища от гр. Силистра и областта. На 17.04. 2019 г. нашето училище беше отново домакин на турнира, в който взеха участие отборите на ОУ“Иван Вазов“, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ОУ „Отец Паисий“ – гр. Силистра и ОУ „Цанко Церковски“ – с. Средище. Малките футболисти и техните учители по физическо възпитание приеха с ентусиазъм нашата покана и показаха завидни резултати. Първа награда бе присъдена на отбор на  ОУ „Отец Паисий“ , а голмайсторите Илиан Върбанов и Владислав Хърватев отбелязаха чудесни голове. Това е част от инициативата, посветена на юбиления празник на училището. Състезанията се провеждат за  популяризиране на предлаганите специалности за учебната 2019/2020 г. – „Строителство и архитектура“, проф. „Строителен техник“, спец. „Вътрешен интериор“, проф. „Дизайн“ и новото, което мислим, че ще привлече бъдещите гимназисти, е дуалната форма на обучение със специалност „Изолация в строителството“, проф. „Строител-монтажник“ и спец. „Дограма и стъклопоставяне“, проф. „Строител-монтажник“.

„Изкуството да правиш холивудски филм“

На 17.04.2019 г. Художествена галерия – гр. Силистра бе домакин на провеждането на конкурс за учител на годината по чужд език. Организатор на събитието беше старши експертът по чужди езици към  РУО  г-жа Фатме Османова. В конкурса участваха учители, одобрени за финалния кръг. Младите учители трябваше да изготвят план на проведен урок, базиран на проектна работа с ученици по зададената тема „Професии на бъдещето“. Колегата ни Александър Енев участва с проекта „Изкуството да правиш холивудски филм“. Представянето му беше придружено с постер, видеоклип и презентация, която логически проследява стъпките и дейността на работата по урока. Всеки участник трябваше да отговаря на определени въпроси от регламента на конкурса. Амбициозният, талантлив и атрактивен  наш колега изненада участниците  и с изпълнение на китара. Той се класира на ІІ-ро място, но това е само началото на неговия път към учителската професия!

Хобито да бъдеш фотограф!


По повод 180-годишнината от създаването на фотографското изкуство РУ „Ангел Кънчев“ – филиал Силистра организира конкурс за най-добра авторска  фотографска снимка на тема „Пробуждане“. В конкурса участваха и наши ученици, които взеха отлична и много добра награда за най-добра снимка, придружена с подходящо заглавие. Дванадесетокласниците Христина Христова участва с три фотографии, озаглавени „Забравена нежност“, „Стихии“ и „Път към безкрая“, а нейният съученик Митко Валентинов с авторската си снимка „Залез над реката“.    С творбите на всички млади таланти беше подредена изложба във фоайето на РУ „А. Кънчев“ -  Филиал Силистра, а наградените участници бяха поздравени лично от организатора доц. Р. Лебедова в Деня на отворените врати на Русенския университет на 18.04.2019 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар