събота, 9 март 2019 г.

Силистренските туристи с ново ръководство



В рамките на една година СНЦ „Туристическо дружество „Дочо Михайлов” Силистра” направи на два пъти промени в своето ръководство. 

По бюрократични причини миналогодишният избор на УС и председател не бе признат в законодателен план, което наложи на редовното отчетно-изборно събрание, проведено на 9 март да има нов избор. Преди него бяха направени отчети за дейността и за организационно-финансовото състояние като действителна картина преди началото на нов управленски мандат.



В направения избор за председател бе избрана Виолета Атанасова – известен икономист с опит на ръководни позиции в различни институции, която през 2008 г. също е заставала начело на организацията, за да я представлява в рамките на един мандат, а после е била в продължение на няколко години председател на Контролен съвет. Атанасова ще бъде и делегат на поредния конгрес на туристите в София.

Новият Управителен съвет е от 7 души и от неговия състав участвалите в събранието 40 туристи избраха изпълнителен секретар в лицето на Надежда Бобчева. За отбелязване е, че длъжността бе възстановена в структурата след няколко години, в които оперативните дейности на дружеството се управляваха от председателя и от счетоводителя на неправителствената организация. Данчи Кирякова бе избрана начело на тричленен Контролен съвет.


На предстоящото първо заседание на новия УС, чиято регистрация заедно с председателя му предстои да влезе в процедура на регистрация в Агенция по вписванията, ще обсъди и план за работа през настоящата година. На събранието, където бе отчетено, че през миналата година силинстренските туристи са участвали в няколко прояви на други дружества, предимно в Североизточна България, стана ясно още, че занапред има и още по-големи амбиции в разнообразяване на живота на дружеството. Сред препоръките бе възстановяването на дейността на клубовете по   пешеходен и воден туризъм, както и възвръщането към членство във Федерация по туризъм, вкл. и с идеята ТД Силистра да бъде сред съорганизаторите на посрещането на ТИД във Ветрен, каквато традиция има в предишни времена.

Ще се работи също за възстановяване на дейността на лятната база в село Ветрен, както и за привличане на повече хора за нощувки в  х. „Ален мак” в парка „Орехова гора” край Силистра. На 22 и 23 март туристите са сред поканените да участват в трансграничен проект, предвиждащ провеждане на събитие в град Тутракан.

Публикация от Порталът на Силистра ни припомня различни факти от историята на туризма в Силистренския край. Туризмът в Крайдунавска Добруджа се оглежда в книгата Еделвайси в равнината, написана от Петър Йорданов, секретар на ТД Дочо Михайлов в периода 1951-1977 г. От нея става ясно, че почетният гражданин на Силистра Пирин Бояджиев е сред основателите през 1942 г. на туристически клон Караджата към ТД Алеко София. 

После туризмът става секция към СД Доростол. През 1945 г. е факт първата голяма екскурзия с кораб и влак на добруджанци от Силистра през Русе и Габрово до Казанлък. През 1957 г. се образува Градско-околийско дружество Дочо Михайлов, по-късно ТД със същото име. През 1960 г. в Юндола добруджанци за пръв път участват в национален туристически събор. Реално там и тогава нашенци участват в първи голям пеши преход. 

В периода 1960-1970 г. става изграждането на туристически хижи в парка Орехова гора" край Силистра. Туристическа спалня Еделвайс влиза в действие през 1975 г. През 1983 г. влизат в експлоатация бунгалата на базата край брега на река Дунав село Ветрен. Към 2000 г. ТД  Силистра стопанисва близо 10 обекта. През 1956 г. е първата пещерна експедиция в селата Ситово, Сърпово и Добротица. 

Пет години по-късно е първото показно скално катерене, когато е учреден и клуб по алпинизъм и пещерно дело. Педи 40 години обаче дейността му е закрита. Същата година - 1961 г., Добри Томов е първият силистренец участник в международната гребна регата по река Дунав - ТИД, която по традиция завършва в Силистра. Пак тогава са първите градски състезания по ориентиране. Първото палатъчно летуване на млади хора от региона край морето е през 1958 г. на Златни пясъци. Първата масова пешеходна проява е през 1960 г. на  крепостта Меджиди табия. Първият зимен празник е през 1962 г. в парка Орехова гора

1 коментар: