сряда, 27 февруари 2019 г.

Празничен патриотичен концерт в Силистра


В навечерието на 3 март – национален празник на Република България, както и на Деня на любителското творчество – 1 март, три формации от града провеждат Концерт с патриотични песни в последния ден на февруари от 18 ч. в салона на община Силистра, която подкрепя инициативата, включена в програмата „Пред Олтара на Свободата“, част от културния афиш за м. март.

За първи път от 2010 г. заедно на една сцена ще са ръководеният от музиканта Йордан Георгиев професионален Градски духов оркестър при община Силистра и дирижираният от пианистката Лидия Кулева представителен самодеен Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“. За отбелязване – и двете художествено-творчески структури са без аналог в момента в Крайдунавска Добруджа.

В програмата, включваща патриотични песни от различни периоди, но предимно от годините на Българското Възраждане, ще се включат и представители на Средно училище „Никола Вапцаров“ – Балет „Мечтание“ с ръководител Боряна Кьосева и рецитатори от няколко възрастови групи (стихове на Атанас Далчев, Живка Живкова,  и др.), носители на награди от областния конкурс „Духът на българина“, който провежда всяка година.

Градският духов оркестър в Силистра е основан през 1963 година след закриването на военния духов оркестър при Висшето военно-свързочно училище в града. Основател и пръв дългогодишен диригент на оркестъра е Петър Карагеоргиев, но през годините диригентската палка е била в ръцете и на други диригенти, някои от които са оставили трайни следи в историята на оркестъра. В момента музикантът Йордан Георгиев е ръководител на формацията, която е към община Силистра.

Смесен хор „Седянка“ е пряк наследник на хоровата традиция в Силистра (прощъпулника дължим и на първото организирано дружество „Гайда“ ), чието начало е преди 125 години, сложено от чеха Карел Махан, издател и на първото музикално списание у нас – сп. „Кавал“, излязло за пръв път през 1894 г. През 1910 г. Силистра е домакин на първия в България Събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен вече 12 пъти, а 13-ото му издание би трябвало да бъде по повод 110-а година на събора, навършвана през 2020 г.

В проявата своето забележимо участие ще вземе и дирижираният от гъдуларя Петър Чернев народен оркестър при Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“, който също е единствена професионална по рода си формация, благодарение отново най-голямото читалище в областта.

В песенната част на концерта са включени песни емблеми на патриотизма: „Топчето пукна“, „Песен за панагюрските въстаници“, „Слънцето трепти захожда“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Хубава си, моя горо“. Ще прозвучат марш „Родина“ и други познати мелодии.

Поредният патриотичен концерт в Силистра е в продължение на подобни прояви, най-новата от които бе именувана Фестивал на патриотичната и възрожденската песен (участваха представители на 3 добруджански общини – Силистра, Дулово и Ситово). Той бе проведен за пръв път през м. март м.г. също по инициатива на най-старото силистренско читалище и с подкрепата на община Силистра. Посветен бе на 140 години от освобождението на България след войната между Руската и Османската империи през 1877-1878 г., както и  на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

За съжаление, не бе изпълнено, поне засега, декларираното тогава намерение на организаторите тази година фестивалът да стане още по-голям, по-разнообразен и с участието на повече млади хора, като в идеята влизаше и желанието в училищата от областта бъдат проведени предварителни подборни кръгове, като най-добрите придобият право да се включат в заключителен конкурсен фестивал в областния фестивал.



Няма коментари:

Публикуване на коментар