петък, 3 август 2018 г.

Арменската църква в Силистра кани на Света литургия на храмовия си празник

Арменската църква „Света  Богородица“ ( Сурп Аствадзадзин) в Силистра е най-старата арменска църква на територията на България и сред малкото толкова стари арменски църкви по света. Създадена е през 1620 година. През 2010 година църквата чества 390 години от създаването си с голям празник, а след две години се подготвя и честване на 400-та й годишнина, за което свидетелства камък, запазен в храма, прочут с необикновената си акустичност. Църквата е в широкия център на Силистра, като разполага с голям двор от 1 800 m2.  
Тя има с уникално изографисан купол, както и ценна сбирка от книги на арменски език, разбира се, и старинни предмети. В настоятелството се води книга за рождението на арменците в града, който преди 10 века е имал и областен управител от арменски произход.
 Арменската апостолическа църква е една от древноизточните църкви и от най-древните християнски църкви. Християнството е донесено в Армения от апостолите Вартоломей и Тадей, поради което се нарича Апостолическа. 
Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител († 335 г.), чийто син и негов приемник Аристакес участва в Първи вселенски събор. В своята догматика той се осланя на решенията от трите първи вселенски събора и се придържа към христологията на свети Кирил Александрийский (така нареченото миафизитство). 
На Четвъртия вселенски събор Арменската апостолическа църква не участва по обективни причини и решенията, взети на този събор, арменската църква не признава. В периода 491 – 536 г., окончателно се отделя от Византия. Има седем тайнства, почита Богородица, иконите. В днешно време Арменската апостолическа църква има 5 епархии в Армения и няколко в Америка, Азия, Европа и Австралия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар