четвъртък, 1 март 2018 г.

Силистра, България и светът честват 140 години от Освобождението през 1878 година



В специален адрес от президента Румен Радев до учредителите на Национален комитет за честването на 140-ата годишнина от освободителната Руско-турската освободителна война се казва: „Във вековната история на България особено ярко се открояват героичните дни на 1877-1878 година, когато руските войски и българските опълченци с кръвта си извоюваха свободата на българския народ. Днес, в навечерието на 140-​годишнината от този подвиг, наш дълг е по достоен начин да почетем събитията, които позволиха на Отечеството ни да възкръсне”.

Националният комитет избра за свои съпредседатели акад. Юлиан Ревалски — председател на БАН, и историка проф. Андрей Пантев, който произнесе вдъхновено слово пред събралите се. Първото събитие, което по достойнство отбеляза 140-​ата годишнина от Освобождението, е състоялият се на 22 май м. г. и преминал при триумфален успех концерт на Мариинския театър от Санкт Петербург под палката на световноизвестния диригент Валерий Гергиев, провел се по инициатива на Форум „България-Русия”.

Сред знаковите имена в Националния комитет са представители на държавните институции, на законодателната власт и на Българската православна църква, допринесла най-много за запазването на българския национален дух и православна вяра по времето на петвековното турско робство.

В Комитета са кметовете на градове и общини, които пазят в спомена си героични епизоди от епопеята на Руско-турската освободителна война и от първите стъпки на възстановената българска държава: на София, Велико Търново, Плевен, Стара Загора,  Шипка, Варна, Бургас, както и изпълнителният директор на НСОРБ д-р Гинка Чавдарова.

В Комитета са и ръководителите на водещите военно-патриотични организации, наследници на славното българско войнство и офицерство: Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Военна академия „Г. С. Раковски”.

Българската наука, култура и духовност също ще се включат активно в каузата по отбелязването на светлата национална дата в лицето на академици и професори, а медийната общност ще участва чрез генералните директори на БНТБНР и БТА, както и на творческите съюзи СБП, СБЖ, СБХ, СА, СК, на национални културни институти като НА „Иван Вазов“, Национална опера и др.

В комитета по достойнство участват космонавтите ген. Георги Иванов и ген. Александър Александров. Българският спорт се представя Йордан Йовчев, Албена Денкова, Илияна Раева, Стоян Делчев, Пламен Константинов, Теодор Салпаров и Ивелин Попов.

Събитията по отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението ще станат наистина общонародно дело и в него ще се включат всички честни, патриотично настроени българи, които ще отдадат своята почит към славните страници от българската история, ще отстояват историческата истина за тях и ще предадат на младите поколения частица от онзи национален дух, който е дал сили за националното и духовното възраждане, за освобождението и за градежа на нова българска държавност.

Междувременно на 26 февруари БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“ на цена от 78 лева. Програмата на честванията не се ограничава с историческата дата, а се разпростира върху цялата 2018 г. и непрекъснато се обогатява, благодарение на вашите инициативи.

В Силистра празненството е от 10,30 ч., вкл. с поднасяне на венци и цветя – за финал е концерт на музикална формация „Истър“ и Славка Калчева. В Тутракан тържеството е от 18,30 ч. в парка „Христо Ботев“, а музикалната програма представят ТФ „Дунавска младост“ и Квартет ЮДИТ, в който участва и силистренката Ивелина Димова.

В с. Проф. Иширково от 16 часа е предвидено откриване на възпоменателна плоча на опълченеца Енчо Тодоров, участвал в боевете на Шипка, след което е празникът, завършващ със заря. На 2 март от 18,30 ч. в НЧ „Светлина“ в село Смилец е празникът, включително и за отбелязване на 30 години от поставянето на плочата на братята Курти и Илия Чобанови, които са били в четата на Христо Ботев. Те са били също главни снабдители с оръжие на четата. Тържества ще има и в други населени места от област Силистра, сред които Дулово (3.03. - от 10 часа - издигане на националния флаг на България пред сградата на НЧ ’’Н. Й.Вапцаров-1895’’, и поднасяне на венци, от 19.30 часа - тържествена заря), Алфатар, Айдемир и др.

В някои от от тях мероприятията са отменени за други дни, предвид ваканцията на учениците и неблагоприятното време. Сред променените дати е и Конкурсът „Песен за България“ на НЧ „Доростол“ Силистра, пренасрочен за 13 март от 17 ч. в салона на община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар