сряда, 27 декември 2017 г.

Добруджанска стъпка в празника "Ямболски коледарски буенек"



Ямболският коледарски буенек се изви дузина пъти навръх Коледа на традиционния празник на танцуващите ямболски коледари, в който 12 от най-добрите местни куди (групи) представиха автентичния местен обичай с песни, благословии и характерния за града мъжки коледарски танц, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. 

Добруджанската нотка на фестивала бе на Коледарска група при НЧ "Дочо Михайлов" от село Бабук, община Силистра, която откри проявата без конкурсен характер, предшествана от Детски коледарски фестивал с 15 участници, проведен на Игнажден. Преди години ямболии са гостували с коледарския си буенек и на фестивала "Стани нине, господине", проведен тази година за 23-и път в Силистра. През месец ноември т.г. в с. Бабук бе заснет филм за традициите и обичаите, свързани с един от най-хубавите и обичани християнски празници - Коледа. Филмът "Бъдни вечер и Коледа в село Бабук" бе излъчен на 24 и 25.12.2017 г. по 16 телевизии в 13 града на страната, вкл. в София.


Представянето на коледарските групи бе предшествано от празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" и тържествена церемония с участието на кмета Георги Славов и архиерейския наместник архимандрит Димитрий.


Коледарска куда от Ямбол - 2014 г.

Ямболският начин на пресъздаване на коледарския танц е единствена по рода си в страната и е отличителен белег за коледуването в града. Тя не се среща дори и в околните на Ямбол села. Тази година Общината подаде заявка в Патентното ведомство, за да защити Ямболския коледарски буенек като запазена марка на града.  Традицията е с над вековна история и началото й се свързва с присъствието на солиден военен гарнизон в Ямбол в началото на ХХ век. 

Счита се, че облеклото на ямболските коледари е взаимствано от някогашната характерна за конната войска униформа – високи кожени ботуши с шпори и войнишки панталон (брич). Самият танц е адаптиран вариант на лазарския буенек, но пригоден за изпълнението му от мъже. Колоритът на обичая бе представен в цялата му самобитност и пъстрота по време на фестивала, събрал по обяд най-добрите групи в градския парк на Ямбол. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар