четвъртък, 28 декември 2017 г.

На Коледа в Крайдунавска Добруджа в прослава на Млада Бога

В с. Ветрен - с бразая
В с. Смилец - в общ концерт на читалищните самодейци
От с. Бабук - "звезди" и в Ямбол

Мотористите - в Силистра

с. Кайнарджа



В няколко населени места в област Силистра в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа бе спазена традицията за коледуване по домовете от местни коледарски групи - в Силистра, Айдемир, Калипетрово, Бабук, Малък Преславец, Срацимир, Кайнарджа, Проф. Иширково, Смилец и др. 

В град Алфатар 
В с. Проф. Иширково
В допълнение - бабукци откриха фестивала на коледарския ямболски буенек навръх Коледа, а в същия ден по 156 телевизии в 13 града бе пуснат филм за коледуването в селото, заснет миналия месец; иширковските коледари поздравиха Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Амвросий и всички присъстващи на тържествената литургия в храма "Св. Илия" също в първия ден на Коледа. 

Макар и извън традицията, но по свой начин "коледуваха" благотворително и членове на Силистренския рокерски клуб "Свободни мотористи", които проведоха тур по града, завършил с благотворителна изява в детски социален център. 

В с. Малък Преславец
Алфатарска Коледа имаше за пореден път и в 126-годишната къща на Гагови-Събчоулар-Чорбаджийски-Бинбелови в град Алфатар. Да припомним, че с 8 групи, от които две детски, бе проведено 23-ото издание на Коледарския фестивал "Стани нине, господине" в Силистра,.

Той е един от малкото по рода си в страната, може би защото коледуването е "родом" от Добруджа, където са сбрани по волята на историческите обстоятелства различни етнически съставки на българската нация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар