събота, 30 май 2015 г.

Село без футболен стадион без малко областен шампион


Секунди от петминутното продължение на финалния мач на областното първенство по футбол в област Силистра не достигнаха на ФК „Вихър” – село Любен, община Ситово (тр. Йордан Петров), за да стане №1 и да създаде прецедента „Село без стадион може да стане шампион”. Защото в селото няма игрище - старото отдавна е разорано за нива, а мачовете на отбора се играят в съседното село Добротица, където пък няма футболен отбор. Малко преди последния съдийски сигнал на рефера Димитър Желязков любенци водеха с 1:0 срещу ФК „Спортист” – село Кайнарджа (тр. Веселин Калчев, известен в миналото играч на ФК „Доростол”), когато стана изравняването на резултата.
Според правилата на БФС при аматьорите не се играят продължения, а се пристъпва направо към изпълнение на 11-метрови наказателни удари. При тях любенци изтърваха първите три дузпи, вкл. и чрез голмайстора на първенството – Билгин Неджмидин (№9 в отбора, автор на 37 гола в първенството), за разлика от кайнарджанци, които ги вкараха. Така ФК „Спортист” стана №1 в областния футболен шампионат при мъжете. За отбелязване е, че вратарят на победителите Борислав Иванов (№1 в своя отбор) спаси два от ударите, а колегата му от противниковия отбор Галин Ганев имаше подобна възможност, но не му се случи да стане герой на мача.
Трябва да отбележим, че в средата на второто полувреме след втори жълт картон бе изгонен Момчил Маринов от отбора на Любен, което попречи на младите му съотборници да продължат успешната си игра срещу по-опитния отбор на съперника, в който поне 5 от играчите му имат опит във „В” и „Б” група.
На трето място в първенството е ФК „Червена звезда” – град Дулово, а на четвърто – още един отбор от община Ситово – ФК „Добруджа”. При индивидуалните награди в различните категории: най-постоянен в представянето си вратар е Денис Назиф от село Вокил, чийто кмет Ехлиман Ехлиман е с награда за спортсменство (в този раздел при отборите първи е ФК „Червена звезда” само с 16 жълти картона в целия шампионат), най-коректен състезател е Костадин Костадинов от Кайнарджа, най-добър треньор – Али Шакиров от Преславци. 
В първенството участваха 23 отбора, разделени в две групи на териториален принцип. На практика победителите в тях играха финала за титлата на областта. За отбелязване – състоял се пред рекордна за страната публика – 3 000 души, в мач от аматьорската четвърта лига, при това за пръв път в историята на родните първенства финал на областно първенство бе предаван директно в национален телевизионен ефир (Канал 3). Директната връзка бе осъществена благодарение спомоществователството на община Силистра и на над 30 фирми от страната и от областта.
На полувремето бяха наградени и отборите при юношите мл. Възраст. Шампион на областта е отборът на ФК „Червена звезда” – град Дулово, втори е ФК „Раковски 2005” – село Калипетрово, трети – ФК „Релакс” – село Овен и ФК „Левски 96” – град Главиница – четвърто място. Всички призьори получиха награди от БФС (председател на Областния съвет е Георги Нарлев), както и поздравителни адреси от областния управител Стоян Бонев. На двубоя присъстваха кметовете на община Кайнарджа  Любен Сивев, на община Ситово – инж. Николай Неделчев и на община Дулово  д-р Юксел Ахмед, както и много кметове на населени места.





Няма коментари:

Публикуване на коментар