петък, 22 май 2015 г.

Силистренска „връзка“ в културни изяви в София преди 24 май




ИЗТОЧНИК ВЕРСИНАЖ. Силистра е известна със своите добруджански изпълнители, прославили себе си, родния си град, както и България по света – оперната прима Стефка Евстатиева, джаз легендата Йълдъз Ибрахимова, кавалджията на планетата Теодосий Спасов, народната певица Димитрина Кунева и др. певчески звезди от близкото минало, някои от все още актуални и в настоящето. В навечерието на тазгодишния 24 май нови добруджански таланти от младото поколение имаха своите изяви в столицата, за да покажат, че от някогашна безводна Добруджа са текли и пак ще текат…хубави мелодии, чудесни песни и завладяващи ритми.
Народната певица Ивелина Димова издаде тези дни първия си самостоятелен албум с очакваното заглавие „Глас от Добруджа“, научаваме от профила във Фейсбук „Музикална шарения“. От bnr.bg разбираме в синтезиран вид всичко,което знаем за певицата с красив глас и изразително лице. „Родена в Пловдив, но расте в града на брега на Дунав в Силистра, oткъдето са родителите й. Нейният род и по майчина, и по бащина линия е музикален. Майка й има хубав глас и пее много добре, а леля й Снежана Иванова е професионална изпълнителка от ансамбъл „Добруджа”.
В рода на баща й пък има професионален хореограф. Детските спомени на Ивелина са запечатили редовните посещения на концерти за народна музика, където тя се прехласва по гласовете на певиците и жадно попива звуците и ритмите на добруджанската музика.“ Вдъхновяващо интервю с Ивелина Димова можем да чуем заедно с музика от албума й на вълните на програма „Хоризонт“ на 26 май след новините в 20 часа в интернет на адрес stream.bnr.bg:8002/horizont.mp3.
И отново от електронната страница на БНР си припомняме, че на 15 май в Националния дворец на децата в столицата бе авторската вечер на композитора Марек Дяков, също израснал в Силистра. Събитието е част от инициативата „Майсторски класове за будители“ на създадената през 2013 г. Националната мрежа за неформално образование, обединяваща хора и организации, които се стремят да утвърдят т. нар. неформално учене и образование като естествена част от националната образователна система. Сред най-активните сподвижници в тази мрежа е също силистренец – Петър Порумбачанов, бивш общински съветник в предишни мандати на местния законодателен орган.
Координира се от Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Идеята е да бъдат подкрепени личности и проекти, които представят постиженията на нашата народностна духовност.
Дяков: „Сред участниците са състави и изпълнители, с които имам дългогодишно сътрудничество – децата от танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Двореца на децата, танцов ансамбъл „Българани“, добруджанската народна певица Ивелина Димова и др. Като автор работя с различни състави. Диригент съм на „Гоце Делчев“ – най-стария у нас фолклорен ансамбъл, който в края на м. май ще отбележи своята 70-а годишнина.“
Ансамбъл за народни танци „БЪЛГАРАНИ”  - гр. София е сформиран през месец март 2011 година с цел издирване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на България. Репертоарът включва народни песни и танци от всички фолклорни области на България – Тракийска, Пиринска, Шопска, Родопска, Северняшка и Добруджанска. Начело на ансамбъла като негов главен художествен ръководител е Владимир Недев, възпитаник на Стопанска академия – Свищов, започнал кариерата си на самодеец в Ансамбъл „Добруджа“ по ръководството на Симеон Симеонов. Наскоро под негово ръководство бе премиерата на спектакъла „У наше село“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар