вторник, 19 май 2015 г.

Детството е пиано с шарени клавиши…искам да порасна


      ВЕРСИНАЖ. „Очите на надеждата“ се нарича изложбата с 45 фотографии, направени в бежански лагер в Сирия, от известния български моден фотограф Васил Къркеланов и от сириеца  Нидал Хлайф, журналист с образование за режисьор от наш роден ВУЗ. Две сдружения – „Алианс за регионални и граждански инициативи (АРГИ)" с председател на УС Цветелина Нешкова, и „КОМЪН СТЕП" стоят зад осъществената преди две години идея майстори на „обективния“ поглед да проникнат нелегално на една територия, където живеят сирийски бежанци, за да заснемат…очите на надеждата. Изложбата ще ев рамките на един месец на първия етаж в новия Логистичен център Силистра на ул. "Москва".
Над 2 500 са направените снимки, за да бъдат избрани близо 50 – всяка със своя „история“. И даващи отговори на въпросите: какво се случва с майките, бащите, семействата, какви са мечтите на децата, каква е надеждата за бъдещото, когато си загубил близките, дома, родината си? За да стане ясно, че възрастен мъж – търговец, губи цялата си фамилия – семействата на седемте си деца, и остава сам, без да знае дали някой ден ще се върне в дома си, където никой не го чака. За 17-годишния жених, току що оженил се за 15-годишната си невеста, които също са далеч от своята къща, превърнали в подслон колиба под маслиново дърво. За бабата, превърнала се в един момент в единствен закрилник на седемте си внуци, останали без родители след поредна атака срещу сирийски град. За момчето с колелото…за детето с бисквита в ръка…за бебето с накацали по лицето му пустинни мухи…за момичето с най-красива усмивка и с лице, обляно от слънцето…за още много очи, които разказват съдбата си в един кадър.
…При откриването на изложбата две момиченца изпяха отривисто и от душа песен, в която се казваше „Детството е пиано с шарени клавиши…“



Няма коментари:

Публикуване на коментар