вторник, 26 май 2015 г.

Тържество „10 години Дом за стари хора“ в Алфатар



Сн. Архив
„Да имате здраве, здраве, здраве, здраве и пак здраве”, това пожела на  обитатели на Дом за стари хора в Алфатар Доростолският  митрополит Амвросии в приветствието си по повод десетата годишнина от създаването на социалното заведение.
И още: „Днес сме тук с молитва към Бога да ви даде здраве и сили до колкото е възможно на тази възраст и търпение. Много добре знам  как се чувстваме днес ние, възрастните, немощите ни нападат, силите ни отслабват, но да бъде милостив Господ към всички нас, да ни даде търпение  и сили да преживеем годините, които Бог ни е отредил да преживеем на тази земя. На госпожа директорката пожелавам все така всеотдайно да работи за доброто на този дом. Радвам се, че тук в Алфатар имате такова хубаво благоустроено и добро заведение, в което се полагат грижи за възрастните, а в днешно време  това е много важно. Може да се радвате, че имате такова заведение , за което много хора в страната ви завиждат.“
В истински празник се превърна тържеството за обитателите на ДСХ „Щастлива старост”. Ръководството му лицето на директора Нели Маринова се беше погрижило  да създаде наистина празнична обстановка, което, прибавено към отличните, съвременни условия за живот в дома накара хората да почувстват празника.
Не мина, разбира се и без подаръци и песни и торта , както му прилича на един рожден ден. Гости на тържеството бяха приятели и спонсори на дома, които в годините са подпомагали дейността му. За пореден път се видя, че не може да се говори за политика, когато хората са обединени в една кауза –  защитата на нашите родители, баби и дядовци,.
От своя страна директорът Маринова, която е и общински съветник, сподели  задоволството си, че домът се радва на внимание както на общинското ръководства, така и на хора, отдадени на каузата да помагат на възрастните хора. „В тези десет години няма да казвам какво сме направили.  Домът е наистина преобразен, ние не само  запазихме достойнството и себеуважението и добрите условия, но ние се и  развихме, променихме дома и го променяме постоянно, за да не ни е скучно, защото сме с намерението двата екипа, тези които живеят, и тези, които работят тук, много дълго време да сме заедно. За едно дете десет години  не са възраст, която е толкова сериозна, но за един дом за стари хора е възраст, в която ние натрупахме много опит и емоция. Не караме строго по правилата, а се отдаваме на живота.  За да го има всичко това,  заедно с мен работи един прекрасен екип от професионалисти. Ние с екипа така сме тясно свързани, така че се допълваме.“
Домът за стари хора – гр. Алфатар e една от най-важните социални придобивки през последните десетина години. Той бе открит със Заповед № 620/27.12.2004г. на изпълнителния директор на Агенцията за социална помощ с капацитет 40 места и численост на персонала 14 щатни бройки, считано от 01.01.2005 г. През 2009 г. по проект „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността” по програма ФАР бе изградено „Преходно жилище“. От дома са изведени 9 лица със съхранени физическо и психично здраве, както и интелект, и с възможност да водят независим начин на живот в среда близка до семейната. От 1 април 2011 г. видът на социалната услуга бе променен – от „Преходно жилище” в социална услуга  за стари хора –  в „Център за настаняване от семеен тип”.  С цел подобряване качеството на живот от 1 септември 2010 г. бе разкрита и нова социална услуга в общността – „Център за настаняване от семеен тип за стари хора с влошено здравословно състояние”. От Дома бяха деинституционализирани 15 души с влошено здравословно, но със запазено психическо състояние.
          Трите социални услуги се управляват от Нели Маринова като директор на ДСХ-Алфатар. Под нейно ръководство и екипа специалисти са разработени и реализирани редица проекти: през 2006 г. е изградена рампа за инвалиди; през 2007 г. с финанси от фонд „Социална закрила” са поставени слънчеви колектори за топла вода, които оптимизират разходите за ел. енергия. През 2011 г. е изградена локална пречиствателна станция, а през 2012 г. по проект, финансиран от фонд „Социална закрила”, е извършена подмяна на нафтовия котел за парната инсталация. В двора на дома е изграден параклис, средствата за построяването на който са осигурени от дарителя Тодор Тодоров.         
          Възрастните хора и от трите социални услуги общуват по между си, подпомагат се взаимно, провеждат се много общи мероприятия с участие на всеки според възможностите и здравословното състояние. В социалната институция цари добър психоклимат, уют и топлосърдечни  взаимоотношения. Провеждат се много беседи, празнуват се всички рождени и именни дни, национални и християнски празници. В тържествата се изявяват  много от потребителите, които са добри и талантливи изпълнители, малко поостарели, но хора с достойнство, опит и мъдрост. Те могат много добре да рецитират, пеят, свирят и играят, както и да се веселят, въпреки годините. Някои рисуват, други редят стихове, плетат и  участват в дарителски кампании.  
Домуващите решиха да не отлагат живота си, да не мечтаят за розова градина отвъд хоризонта, а да се насладят на розите, които цъфтят под прозорците им сега, тук в Дом за стари хора „Щастлива старост”. Име, което дадоха сами, защото е гарант за качество на живот и за спокойствие.  
           Ежегодно през пролетно-летния сезон по-голяма част от потребители на трите социални услуги почиват с рехабилитационни процедури в ДСХ гр. Трявна и в с. Баня, Новозагорско. Така се опознават с хора на тяхната възраст от други домове за стари хора. Участват в общи мероприятия, в много екскурзии до исторически местности, почиват и лекуват заболяванията си, ползвайки социалната услуга на тези домове най-малко един месец. Посещенията и на други ДСХ в страната и визити от други социални институции също се превръщат в празник за старите хора. Така всеки е ангажиран и съобразно силите си взема участие в живота на това голямо социално семейство, в което човекът, в резултат на екипната работа, е подпомогнат да изживее достойно и щастливо старините  си.
                                                            В. Силистренска трибуна

Няма коментари:

Публикуване на коментар