събота, 21 септември 2013 г.

В Тутракан за 20-и път почетоха празника на своя град, бивш кмет стана поредният „почетен гражданин”



         С тържествено заседание на Общински съвет – Тутракан, с „Рибен фест” и с концерт с участието на кавалджията на планетата Теодосий Спасов премина 20-ият Празник на града, проведен на 21 септември. Преди 73 години на този ден първо в Тутракан влизат българските войски, за да освободят Южна Добруджа от румънска окупация.
         „С решение на Общински съвет – Тутракан от 31 март 1993 г. се утвърждава традиция празникът на града да е на 21 септември”, заяви в началото на заседанието председателят на съветниците Иван Недев. „Какъвто град градим, в такъв ще живеем”, сподели в словото си кметът на общината д-р Димитър Стефанов. В поздрава си народният представител Стефан Господинов похвали залезите над река Дунав при Тутракан и спомена за отличните оценки за управлението на общината, благодарение на което е видимо случващото се на негова територия. Вкл. и в Дунавския парк, напълно обновен по проект, започнат в предишния кметски мандат.
         „Дългогодишният кмет Вергил Русев е мъж с голяма мъдрост, наследникът му на поста Красимир Петров е човек с голямо излъчване, добре работихме в няколко мандата и с Георги Георгиев, а д-р Димитър Стефанов е четвъртият кмет на Тутракан, с когото продължаваме правенето на добри дела в Тутракан”, каза в ретроспективен план французинът Ален Вале, почетен гражданин на Тутракан.
         Новоизбраният почетен гражданин на Тутракан Вергил Русев: „Благодаря на Ален Вале за доброто приятелство от годините, когато помогна за болницата в Тутракан, както и за медицинските звена в Главиница и Дулово, и за наградата, която ми давате”. Общинските съветници единодушно утвърдиха предложението, направено от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” с председател д-р Анатолий Кънев от София, представлявано в Тутракан от Маргарита Димитрова. Сред заслугите на 75-годишния г-н Русев, бивш кмет с два мандата, журналист, самодеен актьор, хорист и настоящ общински съветник е ремонтът на музея, както и провеждането на двата патриотични похода - за Шейх Бедреддин и за Таньо войвода. „И в малкия хубав град се правят чудесни неща”, се каза в поздрава към наградения от страна на Историческия музей в града.
         Поздрав към участниците в тържественото заседание на ОбС – Тутракан отправи Вяра Емилова, заместник-областен управител на област Силистра: „Месец септември е богат на празници за градове и общини от Силистренска област. За нас празникът е повод за добра дума и хубаво настроение. Преди няколко дни последователно почетохме празниците на Алфатар и на Силистра. Днес е празникът на Тутракан, който заслужено получава нашето внимание. Тутракан е първият град в Южна Добруджа, получил свободата си след Крайовската мирна спогодба през 1940 г. Благодарим за възможността да бъдем част от Празника на Тутракан, който, както винаги, е богат на възможности за съпреживяване както от неговите граждани, така и от гостите на града. Надявам се, че и занапред Общинският съвет като колективен политически орган на местното самоуправление ще взема правилните решения, които кметът на общината да изпълнява в името на по-доброто бъдеще на крайдунавската община Тутракан.”

         В тържеството участваха председателите на общинските съвети в Силистра, Алфатар, Главиница и Ситово; кметове и зам.-кметове на Алфатар, Главиница и Ситово; заместник-областният управител Джанан Халил и делегация от отсрещна през река Дунав община, с която тутраканци са в дружески връзки. Грамоти за успехите си на световното първенство по канадска борба получиха световните шампиони Красимир Костадинов и Сашо Андреев, вицешампионката Димитрина Димитрова и бронзовият медалист Пламен Иванов. В тържественото заседание бе вписан още един ритуал: Калина Грънчарова, изпълнителен директор на Общинския дарителски фонд "Тутракан", връчи наградата за дарител на годината на д-р Юрий Василев. Участниците в тържеството положиха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Панайот Хитов в Дунавския парк.







Няма коментари:

Публикуване на коментар