сряда, 4 септември 2013 г.

Жито, хляб и празнично зрелище в Алфатар





         Празник на житото и хляба  проведе най-малкият град в Силистренска област, вече 39-годишният Алфатар, при това навръх празника на града, наброявал преди 113 година 3 000 души,  а днес - под 1 000. 
           Организаторите от общината и от местните читалища в 8 от 11-те населени места в общината се постараха да предадат на празника зрелищен вид с десетина сергии с произведени от местните самодейци пити по стародавни рецепти  както на българите, така на турците и на ромите. Тийнейджър и пенсионерка се надпреварваха в месене на хляб насред площада. Момичета и баби демонстрираха облекла на по 150 години, в компанията на вездесъщата алфатарска престилка, наричана от етнолозите "приказка без край".  
       На сцената в сценки за Коледа, прощъпулник и "нишан за годеж" в различни роли излязоха "от бебе до баба". Отец Емилиян от Доростолка епархия освети житото за новата сеитба. Две големи групи с английски туристи имаха шанса да видят с очите са как добруджанци от трите етноса пазят традициите и се опитват да ги пресъздават във вид, чрез който да го представят на по-младото поколение, което за съжаление не доминира на празника. С надеждата, че сърфирайки в интернет може и да научи какво се е случило на площада в Алфатар. 
          На празник като на празник - не мина и без слова: последователно кметът Йорданка Узунска, председателят на съветниците Златка Питакова, общинските съветници Янка Господинова от ГЕРБ и Радка Желева от БСП, областният управител Насуф Насуф. Кметове и председатели на общински съвети от Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница, Ситово, Кайнарджа. 
            В делови порядък бе открита и плоча в чест на Стефан Боздуганов - смел войвода, поборник и борец за освобождението на Южна Добруджа, представител на ВДРО, родом от Алфатар, но с ревиолюционна изява в Исперих, Русе и Силистра. Още едва 20-годишен младеж се е записал доброволец и е участвал в Македоно-одринското опълчение през 1912-1913 г. От архивните документи се вижда, че Ст . Боздуганов – пламенният революционер и патриот завършва жизнения си път на 1 юли 1943 г. в град Силистра. Тази година се навършват 120 години от рождението му и 70 от смъртта му. Един от основните изследователи на малко известния доскоро поборник за освобождението на Добруджа, Валентин Събков, заяви в словото си при откриването на възпоменателната плоча, че е редно на негово име да има улица в Силистра, защото алфатарецът заслужава за него да се знае повече от идващите поколения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар