четвъртък, 19 декември 2019 г.

Георги Атанасов с награда по номинация на в. „Стандарт“



В зала „Витоша” на столичния хотел „Маринела” за 9-и път бяха връчени годишните награди „Чудесата на България”, които са за постижения в археологията, историята, опазването на културно-историческото наследство, както и за достижения в музейното дело. Те стават факт след номинации на в. „Стандарт” в 12 категории – тази година за общо 30 специалисти и учени.

По темата на страниците на "Стандарт" от 2017 г. :
 
https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/razkriha_naygolyamata_kripta_za_sveti_moshti_kray_dobrich-362042.html
В категория „Археологическо откритие за 2019 г.“ наградата получи международният българо-канадско-френски екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. Като научен съръководител на екипа наградата получи проф. д.и.н. Георги Атанасов от РИМ Силистра.  Той работи заедно с проф. д-р Никола Бодри от Университет  „Римуски” в Квебек (Канада), доц. д-р Албена Миланова и Ал. Иванов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“,  д-р Йото Валериев от РИМ Бургас, доц. д-р Доминик Моро от Университета на гр. Лил и Б. МБарек от гр. Страсбург (Франция).

Г-н Атанасов по споделеното от него в профила му във Фейсбук: „Образно казано, нашите екипи планомерно „разопаковат Чудото Залдапа” – епископска базилика 62х22 м с епископска резиденция и крипта за свети мощи; базилика № 1 с мозаечно пано и крипта; базилика № 4 със стенописи и най-голямата в българските земи крипта (около 30 кв. м.); базилика № 2 на международния екип 55х21 м с крипта и неповторими мозаечни пана по стените и най-сетне – кръгла църква с мозаечни пана на целия пода и неподражаема мраморна украса“.

След 6 археологически сезона може с увереност да се каже, че епископия Залдапа е акцент на раннохристиянската култура и цивилизация на Балканите през ІV-VІ в. Работата на международния екип продължава в древното тракийско селище в Малка Скития/Мизия, основано от тракийското племе Обулензи около 8 век пр.н.е. Намира се южно от село Абрит в област Добрич. Градът преустановява съществуването си след нашествията от седми век. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар