четвъртък, 27 юли 2017 г.

Епичен разказ за митични тунели от Силистра до крепостта Меджиди табия


ФсБ-профил на Регионален исторически музей Силистра: В деня на успението на св. Климент Охридски (1001 г.), който е и
Ден на светите Седмочисленици, разпространители на глаголицата и кирилицата, в силистренския комплекс Хумбата (бел.ред.-по ирония на съдбата, в този район бе един от входовете към тайнствените тунели) децата от летен клуб Театър и изкуства изнесоха поздравителен и благодарствен концерт за всички хора и институции, допринесли за тяхното добро изкарване през лятната ваканция. 

Калоян Димов от Регионален исторически музей Силистра запозна децата с историята на крепостта Меджиди табия. И още от него: Разказах за превземането на Силистра от Баязид I, за мястото и ролята на Силистра в Османската империя, както и за крепостта над града от годините на Кримската война. Показах им османска монета на султан Абдул Меджид и ги запознах с митичните тунели водещи от крепостта до днешният град.

Очаквано или не - под публикацията на материала на ВЕРСИНАЖ във Фейсбук заваля от коментари: 

Emil Petkov: През 1957 година при една разходка из крепостта успяхме да влезем на 100-150 метра в тунела, който водеше към града. След години го затвориха с дъски. По моите спомени бяха много опасни. Долу - калдъръм, а сводът - със стари кирпичени тухли. Имаше изход с/у т.нар. стара поща. Изходът с/у митрополията се казваше ДжапанетоПри изграждането на блокове Детелина 1,2,3 и 4 ги прекъснаха.  

Борис Хаджистоев: Токова много се говори за тези тунели! И никой не се наема да ги отвори, ако ги има, и да се превърнат в атракция за града...Толкова ли е скъпо или е до нежелание?;  

Васил Чакъров: През 1960 г. до пощата имаше и сме си играли там.

Цветелин Илчев: Няма да има туристи. Колкото има на Меджиди - толкова и в тунелите. Опасно е за работниците да ги укрепват. Посочете архитекта, който е убеден, че ще ги проектира сигурно за ползване. Поне 20 млн. евро за реставрация. При цена на билет за вход 15 лв. и 8 000 туристи годишно ще са нужни 333 години, за да започне обектът да печели. А 15 лв. са много пари за Севера, и 8 000 туристи са нереална мечта; 





Няма коментари:

Публикуване на коментар