четвъртък, 13 юли 2017 г.

Изложба за поборника, общественика и държавника Иван Драсов в Силистра

В края на един от най-горещите юлски дни на 2017 г. проф. дин. Милко Палангурски от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” откри в Регионален исторически музей Силистра (Археологически отдел) заедно с неговия директор д-р Николай Тодоров изложба, посветена на Иван Тодоров Драсов (19 март 1848 г., Ловеч – 27 септември 1901 г., Варна), дело на Регионален исторически музей Ловеч (изготвена е за 165-ата година от рождението на ловчанлията), гостуваща в крайдунавския град до 31 август т.г. 

Експозицията представлява представя постери с фотографии на Иван Драсов, както и с документи, вкл. копия, съставени от или отнасящи се до него. Проследяват се най-съществените моменти от живота и делото на поборника, общественика и строител на нова България, който редом с Васил Левски, Панайот Хитов, Любен Каравелов и Христо Ботев се бори за освобождението ни от турско владичество.

След реализирането на тази велика цел е избран за първи кмет на Ловеч. Бил е депутат в Първото  Велико и във Второто Общо народни събрания. Назначаван е за окръжен и околийски управител в различни градове като Берковица, Трън, Свищов, Севлиево, Велико Търново и Варна, където умира в началото на миналия век.

 

Дълги години голяма част от документалното наследство на Драсов, съхранявано от неговите наследници, остава далеч от изследователския поглед на българските историци. Едва през 1953 г. дъщеря му Мария Панчева, предоставя чрез Ив. Унджиев малка част от архива на баща си на Института „Ботев – Левски”, която по-късно преминава към архивната сбирка на Института за история при БАН.

 

През 1964 г. тя дарява на Държавния архив във Варна голяма част от документалните материали на Драсов, а през 1969 г. предава и останалите у нея документи. По този начин във Варненския архив се оформя основното ядро от архивния фонд.


Единият представлява предимно негова кореспонденция с Димитър Пъшков, Панайот Хитов, Марин поп Луканов, Данаил Попов и др., а другият е малка част лични документи – снимки, свидетелства, мемоарни бележки.

 

Според проф. Палангурски, цитиран от БТА по повод откриването на изложбата в Силистра: „Без този набор от хора, които имат и революционно минало, ние нямаше да имаме държавност – този елит го подценяваме и концентрираме цялата си гледна точка в няколко големи образа“.



И още: Драсов е част от армия от политици и готови да умрат хора, които можеш да мобилизираш във всеки момент. Защото ако тази армия,  която е в постоянно в някакво движение във възрожденското общество, я нямаше, нямаше да има свобода – не случайно дори международните наблюдатели твърдят, че българите могат да разчитат да бъдат въоръжени  едни 14-15 хиляди души по време на Освободителната война. (в информацията са използвани публикации от сайтове от Ловеч - www.lovech-museum.bg, и от Варна - www.moreto.net). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар