петък, 20 септември 2024 г.

Църквата в Попина описана в книга на краевед

„Църквата на село Попина“ е поредната книга на просветния деец, общественик и краевед Илия Равалиев от град Силистра, който е родом от крайдунавското село в община Ситово. Творческият му труд е подкрепен от Доростолска епархия и от членове на НЧ „Никола Вапцаров“ – село Попина. Авторът е посветил поредната си книга на своето потомство – дъщеря, син, съответно на зет си Йордан и снаха си Красимира. Книгата на практика по своето съдържание има по-широк от религиозния си характер, защото сдава информация за селото – етнически състав, демография, местоположение и т.н. Данни за училищна и читалищна дейност, както и за други моменти от живота в селото от времето на Възраждането до 2020 г. също са намерили място в разработката.

В някаква степен настоящата е продължение на предишна книга на Равалиев – „Попина през вековете“, представена в Попина през м. октомври 2022 г.(https://jordansilistra.blogspot.com/2022/10/blog-post_4.html), а в Силистра нейното повторно представяне предстои. При това заедно с книгата за църквата и с друга негова творба „Послед
ните години на педагогическото училище в Силистра“
(https://jordansilistra.blogspot.com/2022/05/60-5.html), която също ще бъде обект на внимание в бъдеща литературна среща с Илия Равалиев – в миналото учител и школски директор, общественик – общински съветник в Силистра, както и експерт – служител в РУО на МОН в крайдунавския град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар