сряда, 6 декември 2023 г.

Ротари клуб Силистра – 20 години работа в полза на децата на град Силистра!




В своята история Ротари клуб Силистра е провел близо 30 по-значими и десетки други по-малки благотворителни събития по повод големите празници Коледа и Великден, както и като посвещение на празника на град Силистра – Кръстовден, с цел набиране на средства за реализация на проекти. В повечето случаи те са се отнасяли до по-големи социални групи – в сфери като градоустройство, спорт, култура, учебно и социално дело, но не на последно място и в направление на децата от различните възрасти. В продължение на поне десет години почти до закриването му имахме отношение към Дом за деца сираци „Димчо Дебелянов“, включително и с еднократно оборудване с модерна кухня. 

Прощъпулникът на клуба е в началото на този век в Строителна гимназия „Пеньо Пенев” Силистра – на нейна територия бе реализиран първият в историята на клуба  проект за подмяна на табла за баскетбол, 20 години по-късно – продължението бе обновление на баскетболната и спортната площадки на гимназията, включително със соларно осветление. На няколко места в града при пешеходни пътеки в близост до училища бяха монтирани със средства на клуба светещи предупредителни знаци. Обект на внимание са били и други училища в Силистра: Професионална земеделска гимназия „Добруджа”Езикова гимназия „Пейо Яворов” (на няколко пъти, включително клубът бе партньор в дългогодишен неин проект); ПМГ „Св. Климент Охридски“ – от години част от наградите за математическа олимпиада „Вергил Крумов“ осигурява нашият доайен съосновател на клуба инж. Димитър Велчев.

Сред първите по-мащабни изяви на ротарианците от Силистра бе посредничеството на голямо дарение от Българо-френския Ротари комитет на тема „Мляко за 2 хил. деца – всеки ден и завинаги“ в община Главиница. В първите години над 60 деца участваха в конкурса по изобразително изкуство „Моята река и пролетта“, рисуваха в ателието „Аз боядисвам великденски яйца“ и участваха в турнира „Великденски борец“ в чест на Възкресение Христово. В аналите на клуба са още литературният конкурс „Силистра – приказка за яка крепост“ и два поредни конкурса 2013-2014 г. за снимки със залези над река Дунав, осъществени по инициатива на Интеракт клуб Силистра

Във филиала на регионалната библиотека на ул. „Александър Стамболийски“, съвместно с регионалната структура на „Глоб@лни библиотеки България” бе проведено IT-състезание за членове на Интеракт клуб и техни приятели, съчетано с международна благотворителна акция за събиране на книги за деца на 6 основни езика на страните от ООН. Предстои да възстановим кроса „По стълбите към победата“, който започва от обходния булевард  „Велико Търново“ и завършва в крепостта „Меджиди табия“. Помагали сме на отбори от Баскетболен клуб „Доростол”, като сме провеждали с тях неведнъж баскетболни празници в Дунавския парк, отново там – демонстративни състезания по стрелба с лък. По наш проект оборудвахме помещение в ЦСОП – Силистра.

Запомняща се е и уникалната изложба с космически храни, подготвена от възпитаници на НАО „Галилео Галилей“. Факт е турнир по футбол с участието на отбори от ФК „Доростол“ на обновеното по проект на община Силистра игрище в близост до сградата на МВР, реализиран с набрани от Клуба средства. По време на пандемията от ковид закупихме бактерицидни устройства за пречистване на въздуха в детския отдел на Регионална библиотека – Силистра. Преди 2-3 години закупихме и монтирахме еко чешми в няколко училища в Силистра: ПМГ „Св. Климент Охридски“, ПГСУАУ „Атанас Буров“, СУ „Никола Вапцаров“ и ОУ „Иван Вазов“. Нееднократно средства от проекти са насочвани към детски медицински заведения. Ние, ротарианците от Силистра, бяхме сред първите, подали преди години ръка на един от най-добрите в момента в света състезатели по спортни танци в лицето на силистренеца Илия Добрев – в момента той работи в Словения, но се състезава за България с партньорка от Украйна. 

Същото се отнася и за един от най-популярните поп певци в Йордан Марков, също силистренец, на когото също дадохме рамо в подходящ за него момент. Също преди години подпомогнахме тогавашната ученическа формация „Малък театър зад чина” с р-л актрисата Мира Бонжева. Партнирали сме по различни начини – логистично, финансово и материално на  СНЦ Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра, което е единствената неправителствена организация в област Силистра, лицензирана да предоставя социални услуги, включително насочени към деца. Членове на Ротари клуб Силистра са неизменно ментори на последните няколко издания на изявата за средношколци от област Силистра, наричана „Иновационен лагер“. Канили сме за гост изпълнители представители на Смесен хор Седянка, Център за музика и изкуство „Мегатон“ и Вокално студио „ДО РЕ МИ“, Трио „Елмина“, балетите „Аксел“, „ЛИДЕНС“ и „Б2“ от Силистра, Вокална група „Вива тийнс“ от Тутракан, Рап група „Бяк стейдж”, танцови ансамбли на НЧ „Доростол“ и НЧ „Св. св. Кирил и Методий“, хип-хоп състав „Кецките“, лазарки от НЧ „Възраждане“ – село Сребърна, също и специално подготвени за нас програми от детски градини, като ДГ  „Нарцис“ и др.

Преди години ротарианецът Атанас Великов – паст президент на клуба, дари по линия на програмата „Глоб@лни библиотеки България” 35 библиотеки в Силистренския край с книгата „Налице и наопаки”, чийто автор е също местен ротарианец – Йордан Георгиев, който е дългогодишен секретар на клуба. От името на целия клуб компютърна конфигурация бе предоставена на регионалната библиотека в крайдунавския град по повод осъществено дарение от тогавашния евродепутат Илияна Йотова – настоящ вицепрезидент на Република България. 

През последните години работата с деца продължи и в други направления: средства бяха събирани от участници в сеанси „Арт терапия“ с ментор художничката Елена Маркарян както на закрито в заведение „Истър“, така и на открито със съдействието на бар „Бохеми“. Медицински характер имат няколко от проектите напоследък: първични прегледи от офталмолог за всички деца от 1 до 4 клас в рад Силистра – общо над 800, прегледи от кинезитерапевт на над 600 деца отново във всички основни и средни училища в Силистра – този път в по-горните класове, с идеята да се установят промени при израстването на децата, повлияни от училищната среда. Сред емблематичните прояви бе нашето ротарианско посредничество за безплатни прегледи за диабет в града.

На ход е следващият проект за 2024 г., този път насочен към емоционалното здраве на подрастващите в Силистра! Участвайки в благотворителния коктейл, наречен от Ротари клуб Силистра условно „Блясъкът на Гетсби“, всеки реално подпомага бъдещата реализация на идеята, осъществявана със специалисти в различни специфични сфери!

Няма коментари:

Публикуване на коментар