четвъртък, 21 декември 2023 г.

Паметен лист за 110-ата година от рождението на силистренеца Пирин Бояджиев

Екип от Филиал Силистра на Русенския университет издаде пореден „Паметен лист“ (Възрожденски дух и европейски хоризонти в творчеството на Пирин Бояджиев), този път посветен на 110-ата година от рождението на учителя, краеведа, учения, преводача и общественика Пирин Бояджиев.  На шест страници са поместени предимно текстове от семинара, проведен на 10.11.2023 г. в Букурещ. Той бе проведен с подкрепата на областния управител Минчо Йорданов. В него участваха преподаватели от Филиал Силистра – доц. дфн Тодорка Георгиева, доц. д-р Румяна Лебедова – редактор на изданието, чиято предпечатна подготовка е дело на гл. ас. д-р инж. Милен Сапунджиев, гл. ас. д-р Силвия Ангелова). Също представител на Регионален исторически музей Силистра – д-р Наталия Минчева), на учител краевед в лицето на историка Иван Занов, и др.

Домакини на възпоменателната среща бе Демократичен съюз на българите в Румъния. Както и на педагога и изследовател на българските старини в румънската столица Лука Велчов, който е родом от българската диаспора в област Банат и е ученик на Пирин Бояджиев в някогашното Българско училище в Букурещ. Знаменателно е, че то е именувано „Христо Ботев“ по идея на почетния гражданин на Силистра, един от най-изявените представители на рода Бояджиеви. В паметния лист са използвани снимки от фонда на Държавен архив – Силистра, както и от личните архиви на Милена Маркова  правнучка на Лефтер и Деспина Бояджиеви, и на д-р Наталия Минчева, уредник в РИМ – Силистра. 

В публикация във Фейсбук на страницата на филиал Силистра от преди месец четем за семинара в румънската столица: "В Букурещкия университет Пирин Бояджиев се дипломира със специалност "Романска филология". Посещава обаче лекции по румънска и френска литература, както и по история. Междувременно пее в черковния хор и взема участие в самодейната театрална трупа. В периода 1940-1954 години работи в българското частно училище в Букурещ, където преподава български език, история, педагогика и методика на БЕ и История, тъй като в периода от 1948 до 1956 г. училището се трансформира в педагогическо. То е духовен и културен център, в който се подготвят учители за българските училища в Банат. Бил е лектор, а по-късно научен сътрудник на Румънския институт за балкански проучвания.

Публикува 10 научни съобщения, в сп. „Балкани“ – двадесетина рецензии, пред радио Букурещ – около 15 беседи за представителни автори от българската литература, като Гео Милев, Никола Фурнаджиев, Ел. Багряна; превежда и популяризира творчеството на Фани Попова-Мутафова, Мара Белчева, Бленика, Яна Язова, Магда Петканова, Ана Каменова и др. Говори за характерни българо-румънски културни връзки. По време на семинара Лука Велчов - доайен на българите в Букурещ, споделя: „Аз съм възпитаник на изключителния педагог Пирин Бояджиев. Той е човекът, направил всичко възможно що се отнася до създаване на учебници по български език, защото тогава в българското училище в Букурещ всички предмети, с изключение, разбира се, на румънския език, се преподаваха на български език“.

Всички реакции:
Silvia Angelova, Румяна Лебедова и 26 други

Няма коментари:

Публикуване на коментар