петък, 27 март 2020 г.

Силистренското спортно училище отбеляза виртуално 15-ия си патронен празник


С конферентна връзка в условията на инзвънредно положение, заради коронавируса СOVID 19 наложено в страната, Спортно училище „ДРЪСТЪР” Силистра отбелязва своя 15-и патронен празник. Както за всеки училищен празник, така и сега, учители и ученици сами подготвиха програмата за честването, за да спазят традицията в чест на тържеството на училището, което е единствено по рода си в областта. Онлайн музикални поздрави поднесоха във Фейсбук страницата на училището различни инициатори 

(www.facebook.com/Спортно-училище-Дръстър-655383544611728/?ref=br_rs).

В своя поздрав директорът Веселин Серов – известен специалист в сферата на плувните спортове, заяви: „Уважаеми колеги, скъпи ученици и приятели на Спортно училище „Дръстър“. Тази година няма да Ви поздравя лично за патронния празник на спортното училище, но такава е ситуацията и ние трябва да спазваме правилата, защото от нас зависи всичко да приключи бързо и благополучно. Драги спортисти, ще имате неуспехи, ще се наранявате, ще правите грешки. Ще имате периоди на депресия и отчаяние. Семейството, образованието, работата, ежедневните житейски проблеми - всичко това може да попречи на тренировките Ви. Въпреки това, вътрешната стрелка на компаса винаги трябва да показва една и съща посока - към целта. Ние сме спортисти и дисциплината ни е присъща: сега от нас се иска само едно – концентрация, поддържане на тонуса вкъщи, учене и отново дисциплина при спазване на всички хигиенни мерки, за да може по-скоро да се видим по спортните терени и в класните стаи. Желая на всички здраве и успех!”

Защо СУ „Дръстър” е избрало края на м. март за време за своя патронен празник? По този въпрос тълкуване сподели Иван Занов – главен учител, преподаветел по „История и цивилизации”: „Българската апокрифна летопис от ХІ в. съдържа текстове, които са автентични, поради което и до днес тя е обект на анализ и е цитирара от сериозните учени. В третия абзац на този летопис пряко се съобщава за изграждане на нов български град, именуван с типичната памирска дума „дръстър”: „И тогава след него се намери друг цар….на…име Испор (Аспарух). И този цар създаде велики градове: на Дунава – Дръстър град; създаде и велик презид от Дунава до морето. Той създаде и Плиска град.

В своя докторат проф. Петър Петров подчертава, че битката между българи и византийци се провежда през пролетта на  680 г., като след нея водачът на българите Аспарух завладява земите от делтата на река Дунав до Одесос. Византийските хронисти Никифор и патриарх Никифор съобщават, че това се случва в края на месец март и е свидетелство за полагане на държавното начало по Долниs Дунав. На следващата – 681 г., византийският император е принуден да подпише договор с новосъздадената вече държава, с което удостоверява нейното съществуване и санкционира международното й признание.

Ст.н.с. Петър Добрев отбелязва, че произлизайки от един източен памирски район и запазвайки се дори и в Кавказ като памирски народ, древните българи донасят със себе си по Долния Дунав множество старинни свои имена на селища от древен памирски тип. Например, името Мадара е сходно с названието на светилище Мадар, разположено недалеч от древния Балх.
Обща особеност на всички названия е, че думите, от които те произхождат, се срещат в най-старите български земи при Памир, откъдето произхожда думата „дръстър“ (як, могъщ); „мундрага“ (пръстен); „намбар“ (преграда); „бору“ (крепост); „срем“ (гумно); „кръгуй“ (сокол); „шар“ (пъстрота); „бабун“ (еретик); „чука“ (връх); „битол“ (подслон). От старинен български произход са имена на населени места, като Бисерча, Кюлевча, Сатовча, Дръмша, завършващи с особените източни суфикси, характерни за Памир и Хиндокуш. Важен елемент от народната култура е и специфичната роднинска система със специалните понятия за старшинство – бате, кака, шольо (малко братче), калина (голяма зълва), лале (по-малък брат на съпряга). Тази роднинска система е непозната на славяните и днес се среща във всички български земи с особените памирски думи – тате, стрина, майка”.

Анета Атанасова, помощник-директор: „Здравейте, колеги! На днешния ден нашето училище отбелязва 15-ата си година от основаването като самостоятелно училище. Значението на българската дума „дръстър“ е „як“, „могъщ“. Нека и ние се обединим, за да пазим авторитета на Нашето училище!”

Ванина Илиева, 11 клас, състезател спортна стрелба: „Спортният дух и желанието за победа превръщат Спортно училище „Дръстър“ Силистра в място, в което се възпитават отговорни, толерантни, със силна воля и щастливи да са полезни на другите ученици. Екипът от професионалисти подкрепя младите хора да посрещат предизвикателствата на живота и сбъдват мечтите си. Мисията му е възможна, защото успява да преподаде най-тежкия урок, урока по човечност.

Посланието ми към всички е послание за отговорност, толерантност, силна воля, целеустременост и вяра в своите възможности! В този празничен ден Ви пожелавам творческо дръзновение, ведро настроение и много добри приятели и съмишленици. Нека в тези дни, когато преодоляваме поредното предизвикателство на живота, да запазим търпение, да продължим да преследваме целите си и да бъдем преди всичко хора с големи сърца. Уважаеми родители, благодаря Ви, че не се отказвате и учите децата на упорство и последователност! Честит празник на всички!”



Няма коментари:

Публикуване на коментар